Orbánnak kevesebb ingatlana van

Fotó: MTI / Máthé Zoltán / MTI / Máthé Zoltán

-

Autója, nagy értékű ingósága nincs a miniszterelnöknek. Megjelent a tavalyi vagyonnyilatkozat.


A korábbi 3 helyett már csak 2 – egy budapesti és egy felcsúti – ingatlana van a kormányfőnek. Orbán Viktor számláján is kevesebb pénz van, mint egy évvel korábban – derül ki a 2016-os vagyonnyilatkozatából.

A kormányfő továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak, valamint egyedüli tulajdonosa egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak. Az előző évhez képest azonban változás, hogy az idei bevallásban már nem szerepelnek a 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjei, amelyekkel kapcsolatban fel volt tüntetve, hogy 50 évre ingyenes használatra átengedte őket a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs a Fidesz elnökének. Feleségével, Lévai Anikóval közös számláján tavaly valamivel több mint 5 millió forint volt, a mostani nyilatkozatban itt 742 ezer forint szerepel.

A miniszterelnök 2002-ben vett fel – feleségével közösen – 20 millió forint jelzáloghitelt, amelyből fennálló tartozása csaknem 6 millió forint, azaz egy év alatt 1 millió 167 ezer forintot törlesztettek.

Orbán jövedelmei között tünteti fel, hogy a törvény szerinti javadalmazást kapja miniszterelnökként a Miniszterelnöki Kabinetirodától és képviselőként az Országgyűlés Hivatalától. Fidesz-elnökként továbbra sem vesz fel fizetést.


Mindenki leadta

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló határidőre leadta a saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát – mondta közölte Vejkey Imre (KDNP), a mentelmi bizottság elnöke.

A testület vezetőjének tájékoztatása alapján a 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az Országgyűlés honlapján.

A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek eleget tettek más tisztségviselők is, így az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai és a jegybank felügyelőbizottságának elnöke és tagjai, valamint a médiatanács elnöke és tagjai – mondta Vejkey.

Valamennyi vagyonnyilatkozat nyilvános, és szerdától érhető el a parlament honlapján.