Orbánnak kedve lenne beszólni Simicskának, de azt mondta, nem teheti

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A kormányfőt az azonnali kérdések során a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdezte arról, igaz-e Simicska Lajos nagyvállalkozó vádja, miszerint a katonaság idején együttműködött a III/4-es főcsoporttal. Orbán Viktor kerek-perec nem mondott sem igent, sem nemet, mert szerinte „mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani”.


„Mi célszemélyei voltunk a titkos nyomozásoknak, bennünket zaklattak, bennünket hallgattak le, ránk telepítettek ügynököket, és bennünket gumibotoztak” – jelentette ki válaszában a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette: amit legszívesebben mondana, azt nem mondhatja, s amit szíve szerint tenne azokkal, akik „sunyi módon gyanúsítgatnak”, azt nem teheti.


A népnyelv erőteljes kifejezéseit és a népi elégtétel bevett módszereit kerülnie kell a miniszterelnöknek

– fogalmazott, megjegyezve: „pedig kedvem lenne hozzá és igény is volna rá”.

Ezt kerülni kell – mondta –, amíg az ország élén áll, de „ez nem tart örökké, mindennek rendelt ideje van, az elégtételnek is”. Azt hangoztatta: „mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani”, nevetségesnek tartotta a hallottakat. Közölte: ha bármit fel lehetett volna hozni ellene az elmúlt 25 évben, akkor már régen „kitekerték volna a nyakát”.

A kommunizmus elleni küzdelmet erkölcsi indíttatásúnak nevezte, utalva arra, hogy erkölcsi kötelesség teljesítéséért nem járhat előny, és sosem hozakodtak elő antikommunista érdemekkel.

Mint fogalmazott, a valóságban fordítva állnak a dolgok, ők célszemélyei voltak a titkos nyomozásoknak. „A valóság az, hogy mi alakítottuk az első kommunistaellenes szervezetet” – közölte, és jelezte: büszke, hogy 25 évet tett bele abba, hogy „a kommunisták még felvizezett, hosszúlépéses formában se térhessenek vissza”.