Orbánnak írtak levelet az Uber miatt

Fotó: Getty Images / Pablo Blazquez Dominguez

-

A fuvarozói és taxis szakmai szervezetek kiállnak a Bajcsyn fagyoskodó tüntetők mellett; a módszer eltér, de a cél közös - mondták.


Fuvarozói és taxis szakmai szervezetek azt követelik, hogy a kormány mindenkivel tartassa be a törvényeket - mondták a szervezetek képviselői.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és az Országos Taxis Szövetség január közepén újabb levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben kérték, Orbán Viktor jelöljön ki egy hatóságot, amely koordinálja a vállalkozások tevékenységét, eljárásokat indít, bírságol. A szervezetek szerint 500 gépkocsivezetőnek nincs a hatályos jogszabályoknak megfelelő eszköze és engedélye, így költségvetési csalást követnek el. (A legfrissebb hírek szerint az Uberhez már 1200 sofőr csatlakozott.)


A szervezetek véleménye szerint, amíg nem tartja be a szabályokat az Uber, egyszerűen be kell tiltani internetes elérhetőségét.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán azt mondta, azért mert olcsóbb, még nem legális az Uber. Metál szerint tavaly a Nemzeti Közlekedési Hatóság is kimondta, hogy a fuvarmegosztó szolgáltató által folytatott tevékenység törvénytelen. Elmondása szerint az Uber ráadásul nem is minden helyzetben olcsóbb, a vállalkozás üzletszabályzatának apró betűs része lehetővé teszi, hogy a fuvardíjat duplájára, triplájára, vagy akár nyolcszorosára emelje, amennyiben nincs elérhető autó a környéken. (Az utas az autó megrendelésekor tisztában lehet a fuvarköltséggel - a szerk.)


Metál Zoltán szerint bár az Uber azt hirdeti, megfelel a magyar jogszabályoknak, a gépkocsivezetőknek nincsen a tevékenységhez kötődő adószáma, így egyes becslések szerint az Uber évi 3 milliárd forint kárt okozhat a költségvetésnek.

Dudás Zoltán, a kamara közlekedési osztályának elnöke az Ubert veszélyes jelenségnek nevezte, „a vállalkozás olcsóbb szolgáltatást, modern technikát, innovatív megoldást kínál, de valójában adómentes jövedelemszerzésről mutat példát”. Szerinte az Uber célja, hogy tönkretegye a magyar vállalkozásokat, majd később egy lényegesen drágább szolgáltatással, versenytárs nélkül jelenjen meg a piacon.

A szakmai szervezetek többször is elmondták, a tüntető taxisokkal közös a céljuk, meg is értik őket, ám ők a tárgyalásos megegyezés hívei, és szeretnék, ha a taxisok „nem rombolnák a szakma imidzsét a város polgárai körében”.