Orbáné után itt az újabb levél az emlékmű miatt Dávid Katalinnak

Fotó: V. kerület képviselőtestülete

-

Ezúttal nem Orbán Viktor, hanem az Eleven emlékmű mozgalom egyik alapítója fordult levélben Dávid Katalinhoz. Béndek Péter azt szeretné, ha az akadémikus eredeti levelét – amelyre reagálva a kormányfő értelmezte az emlékművet – nyilvánosságra hoznák.


Mit írt Dávid Katalin?

A miniszterelnök levelét az Origo hozta nyilvánosságra szerdán. Orbán Viktor Dávid Katalin művészettörténész korábbi levelére válaszolva hosszasan fejtette ki álláspontját az emlékműről, amely az építkezés határidejét kitoló rendeletben már nem a német megszállás emlékműve, hanem a német megszállás áldozatainak emlékműve nevet viseli. Dávid Katalin írásának azonban nem találni nyomát. Béndek Péter, az Eleven emlékmű mozgalom egyik alapítója pénteken írt nyílt levelet Dávid Katalinnak. Ebben arról ír: szerinte Orbán Viktor gondolatmenetének egy-két botrányos fordulata miatt komoly érdeklődésre tarthat számot a nyilvánosságban az, hogy milyen gondolatok ihlették a kormányfő eszmefuttatását. Vagyis szerinte a Dávid Katalin levelében kifejeződő gondolatok közérdeklődésre tartanak számot, ezért kéri annak nyilvánosságra hozását. Úgy fogalmaz: az országnak meg kell ismernie egy vezető művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának elfogulatlan szakmai véleményét azzal az emlékművel kapcsolatban, amelynek rendkívül konfliktusos megítélése a nyilvánosságban óhatatlanul politikai szempontoknak rendelődött alá. Hozzátette: az emlékmű ügye társadalmi és nemzeti ügy, amely nem válhat egy szűk, kivételezett, „kormányközeli” kisebbség titkos érdekeinek és belátásainak áldozatává.


És mit írt Orbán?

A miniszterelnök levelében újraértelmezte az emlékmű és azon belül is annak legvitatottabb része, az angyal szerepét. Orbán Viktor az angyalban (amelyre rászáll a birodalmi sas) az ártatlan áldozatokat látja, nem az ártatlan államot. Az áldozatoknak emléket állítani pedig a kormányfő szerint erkölcsi kötelesség. A szoborkompozíció szerinte jelképezi a keresztényellenességet is. A műalkotás a miniszterelnök szerint erkölcsi és történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan. Orbán Viktor leveléről bővebben itt olvashat.