Orbán: „zavarják el, aki rám hivatkozva jelenik meg egy állami cégnél”

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A veje cégéről, a halálbüntetésről és az állami pénzek elosztásáról is kérdezték a miniszterelnököt a Parlamentben.


Az Orbán Viktor veje érdekeltségébe tartozó cég, az Elios 2010 óta 19 közvilágítási tendert nyert el, 8-at ellenfél nélkül. Döntött olyan pályázat kiírásáról, amit később ez a cég nyert meg? - tudakolta a miniszterelnöktől Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Schiffer szerint az is kérdés, Orbán szerint nem tiltott pártfinanszírozás-e, ha családi érdekeltségei nyernek közbeszerzést.

A miniszterelnök erre azt mondta: hozzászokott, hogy amikor a családtagjait támadják, akkor valójában őt támadják. Közölte, senki nem élvezhet előnyt, és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt.


Korábban utasítottam az állami cégekért felelős nemzeti fejlesztési minisztert, hogy minden céget kötelezzen arra: bárki, aki rám vagy családomra hivatkozva ott megjelenik, azonnal zavarják el.

Az elmúlt években több száz olyan eset előfordult, hogy rá vagy valamelyik miniszterre hivatkozva jelent meg valaki az „államigazgatás különböző grádicsain.”

Schiffer megkérdezte azt is, Orbán támogatja-e az LMP által kezdeményezett, az állami pályázatokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat. Orbán azt mondta: lesz új közbeszerzési törvény, ha az LMP ilyen szabályokat akar bele, „ő ennek nem lesz ellenzője.”


A nagykövet könyve is téma volt

Az MSZP-s Harangozó Tamás rákérdezett arra, amiről a volt amerikai nagykövet írt. Eleni Tsakopoulos Kounalakis a nemrég megjelent könyvében arról írt, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta neki, hogy minden héten leült a kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása, melyik pályázatok nyerjenek.

Harangozó arra volt kíváncsi, a miniszterelnök személyesen részt vett-e a fejlesztési kabinet szűk körű ülésein, döntött-e kiírandó pályázatokról, részt vett-e az M4-es autópálya azóta leállított beruházásának kiírásáról szóló döntésben.

Orbán Viktor erre azt mondta, a fejlesztési kabinet minden ülésén részt vesz. (Orbán korábban arról is beszélt, minden szabályos. Később a fejlesztési miniszter azt mondta: a közbeszerzések nyerteseit nem ők választották ki.)


A Jobbik elnök-frakcióvezetője, Vona Gábor azt kérdezte, Magyarország - brit mintára - nem akarja-e módosítani az uniós csatlakozási szerződést. A Jobbik is népszavazást akar erről. Orbán ezt azzal verte vissza: az alkotmány alapján erről nem lehet népszavazást tartani, és bár a Jobbik ki akar lépni az EU-ból és a NATO-ból, a kormány szerint Magyarország érdeke mindkét tagság fenntartása.

Maradt a Jobbiknál a labda, Mirkóczki Ádám a halálbüntetéssel folytatta - a párt vitanapot akar a kérdésről, a miniszterelnök támogatását kérte. Orbán Viktor azt mondta ,a frakció kész arra, hogy megvitassa a javaslatot, ezt még nem tették meg, mert a Fidesz-KDNP is megosztott a kérdésben. A vita hosszú ideig fog még tartani, nem biztos, hogy a parlamenti vitanap ebben az első lépés - jelentette ki Orbán Viktor.