Orbán zárt körben már sokkal korábban „illiberálisozott"

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Az Index interjút közölt Eleni Kounalakis volt amerikai nagykövettel könyvének megjelenése alkalmából. Kounalakis szerint a magyar kormányfő érdekes demokráciafelfogása hamar kiderült számára.


„Világossá vált, hogy egyes demokratikus intézményeket nem ugyanúgy értékel, mint az Egyesült Államok. Mire tavaly nyáron a nyilvánosság elé állt az illiberális állam politikai filozófiájával, azt mondhatom, olyan dolgokat is megemlített, amikről már korábban is beszélt” – ezt mondta Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt nagykövete Orbán Viktorról az Indexnek adott interjújában.


Kounalakis könyvet írt a Magyarországon töltött három évéről, ebből az alkalomból készült vele a beszélgetés, amelyben többek között azt is elmondja, az első találkozása „nem igazán sikerült jól” a magyar kormányfővel. Amíg ő a magyar rendszerváltás és demokratikus átmenet sikereit méltatta, addig Orbán Viktor kifejezetten kritikus volt a magunk mögött hagyott időszakkal.


Munkában a kétharmad: Kounalakis szerint nagyon érdekes időszakot töltött Magyarországon


A volt diplomata arról is beszélt, nagyon szereti a magyarokat, és nagyon érdekesnek tartja a magyar gondolkodásmódot, ami „ugyanakkor eltér az amerikaitól”. Itt beszél a magyarokat jellemző pesszimizmusról, amivel a könyvben is foglalkozik. „Ezt legalábbis szerintem a magyarok történelme is meghatározza, melyre sokan csapások sorozataként tekintenek vissza” – mondta az Indexnek.

Kounalakis ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az igazán kényes részletekre nem tudott kitérni a könyvben, mert az amerikai külügyminisztérium ezt kérte tőle. Pedig ő is elismeri, hogy nagyon érdekes időszakban dolgozott Budapesten, éppen azután, hogy a Fidesz kétharmadot szerzett a 2010-es választásokon, és nekilátott az ország teljes közjogi átalakításának.

További részletek az Indexen.