"Orbán Yes!" transzparens is volt a német menekültellenes tüntetésen

Forrás: AFP

-


Hétfő este mintegy húszezer ember vett részt az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésén Drezdában. A tüntetésen felbukkant egy „Orbán Yes!” feliratú, magyar zászlós(nak szánt) transzparens is, amelyen szerepelt a „Magyarország megmutatja, hogy kell ezt csinálni” szöveg is, de volt olyan demonstráló is, aki Merkelnek szánt akasztófát vitt magával. Az idegen-, bevándorlás-, menekült- és muzulmánellenes mozgalom egy éve, 2014. október 20-án tartotta első jelentősebb felvonulását, a mai demonstrációt az évforduló alkalmából szervezték.

A xenofób csoport ellen tüntetők is felvonultak, és majdnem annyian voltak, mint a pegidások: becslések szerint 14 ezer ellentüntető jelent meg. A két csoport közt egy kisebb atrocitás támadt, de az AFP híre szerint javarészt békésen zajlott le a két demonstráció.

Merkel a tüntetés előtt arra figyelmeztette az embereket, hogy ne kövessék azokat, akiknek „gyűlölet van a szívükben”, és más kormánytagok is óva intették a polgárokat attól, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz. A belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal is veszélyesnek tartja, és ezért fokozott figyelemmel követi a Pegidát, mert a tüntetéseiken egyre több uszítást tapasztalnak és az „agressziós potenciál” emelkedését regisztrálják.