Orbán Washingtonban van, de nem a Fehér Házba látogatott

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

Politikai kérdésekről és energiaipari együttműködésről is tárgyalt Washingtonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a nukleáris biztonsági csúcsértekezletre érkezett, Orbán Viktor kormányfő vezette magyar delegáció tagjaként tartózkodik az amerikai fővárosban.


A delegáció tagja még Seszták Miklós, a nemzeti fejlesztési minisztérium irányítója, és Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó - közölte Szijjártó Péter az MTI-nek helyi idő szerint szerda éjjel adott nyilatkozatában.


A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy a szerda kora esti órákban két találkozót is tartott Washingtonban: a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodája, a Dentons globális igazgatójával, Joseph Andrew-val elsősorban politikai kérdésekről tárgyalt, majd az amerikai külügyminisztérium energiaügyekért felelős különmegbízottjával, Amos Hochsteinnal egyeztetett a magyar-amerikai energetikai együttműködésről.


Szijjártó Péter az MTI-nek hangsúlyozta, hogy az energiaipari együttműködés egyaránt kiemelt fontosságú a magyar és az amerikai diplomácia és gazdaság számára. Az energiabiztonság kérdése Közép-Európában nem megoldott, s ennek hiánya a térségben komoly biztonsági kockázatokat rejt magában - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy a magyar-amerikai energetikai együttműködésnek éppen ez az egyik kulcsa.


Az egyik fő téma az energia


A külgazdasági és külügyminiszter értékelése szerint manapság Magyarország egyik fő gondja, hogy talál-e új útvonalakat a gázszállításhoz. Az amerikaiak ebben nyújtanak segédkezet. Szijjártó Péter elmondta: jelenleg a legjobb megoldás a horvát cseppfolyósítottgáz-terminál (LNG- terminál) megépítése lenne, s immár a horvátok is belátják, hogy ez takarékos megoldás. Ráadásul amerikai befektetők is érdeklődnek a részvétel iránt.

A horvátországi terminál - elhúzódó - megépítése a magyar álláspont szerint Horvátország, Magyarország, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti négyoldalú együttműködés keretében jól megvalósítható. Budapest egy magyarországi összekapcsoló létesítmény (interkonnektor) megépítéséhez kér európai uniós részvételt - mondta el Szijjártó Péter, és leszögezte: az interkonnektor munkálatait a magyar fél már el is végezte.

A gázszállítások másik lehetséges útvonalaként Szijjártó Péter a bolgár-román-magyar-görög gázfolyosót említette, ám ehhez még - mint elmondta - interkonnektoros építkezés kell, mind a görög-bolgár, mind a bolgár-román határon.

A miniszter kitért az Északi és a Déli Áramlat földgázvezetékek ügyére is. Bántónak, Magyarország számára sértőnek minősítette, hogy szerinte kettős mércét alkalmaznak: a Déli Áramlat (amelynek révén Magyarország más országokkal együtt orosz földgázt importált volna) az Európai Unió nyomására szűnt meg, pedig az (orosz földgázt Németországba szállító) Északi Áramlatnak is ugyanazok a paraméterei, mint a Délinek. Magyarország és az Egyesült Államok érdekei az energiabiztonságot illetően kifejezetten egybeesnek - hangsúlyozta az MTI-nek Szijjártó Péter.

„Magyarország és az Egyesült Államok gazdasági-védelmi együttműködése nagyon jó, ám ugyanez nem mondható el a politikai együttműködésről, amely nemegyszer akadozik, de mi mindig elmondjuk amerikai partnereinknek a valós helyzetet" - fejtette ki Szijjártó Péter, aki csütörtökön mások mellett nagy iparvállalatok képviselőivel is találkozik az amerikai fővárosban.