Orbán visszarántaná a szakadék felé száguldó lovakat

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bur

-

Hamarosan megjelenik magyarul is Helmut Kohl Európáért aggódó könyve, amelyhez a magyar kormányfő írt előszót. A kiadó a VS.hu kérésére elküldte Orbán Viktor írását. A magyar kormányfő a sorok között Angela Merkel német kancellárnak is üzen azzal, hogy régen nem diktátumok és másokra kényszerített megoldások működtek. Helmut Kohl sok mindenben egyetért Orbánnal, de könyvében azt is írja: a különutas nemzeti politizálást magunk mögött kell hagynunk.


„A valóság könyörtelenül ránk rúgta az ajtót, és egy új korszak csapásai alatt remegnek Európa falai” – írta Orbán Viktor miniszterelnök abban az előszóban, amit Helmut Kohl korábbi német kancellár Aggodalom Európáért című könyvének magyar kiadásához csatolt. A könyvet április 23-án mutatják be a magyar közönségnek. A magyar kormányfő állítólag „épp a brüsszeli terrortámadások másnapján” tette ki a pontot az előszó végére. Orbán szerint ez az esemény is megmutatta, hogy Európának újra válaszokat kell adnia.

Orbán kifejti nézeteit „az Európai Unió sokrétű válságáról”, ami arra kényszerít bennünket, európaiakat, hogy „megkeressük, és újra munkába fogjuk azokat az erőket, amelyek sikeressé tették, és (...) sikeressé is tehetik ezt a közösséget”. Az előszóban elég egyértelműen Angela Merkelt bírálja, amikor azt írja: Helmut Kohl legfontosabb politikusi, államférfiúi erényei közé tartozott, hogy az ország méretétől függetlenül komolyan vette a partnereit, és "nem diktátumokban, másokra rákényszerített megoldásokban gondolkodott".

Orbán szerint „Európa a II. világháború után a bizalomra épült, amely Helmut Kohl politikai gondolkodásának is alfája és az ómegája”. Ennek a bizalomnak a szimbóluma volt a kormányfő számára a német márka, amely „nem pusztán fizetőeszköz, de a teljesítmény, a stabilitás, a jólét és a gazdasági erő szimbólumaként komoly identitásképző tényező is volt”, és amire az euró is épült. Az ezredforduló utáni Európa történetének pedig „a közös pénz kálváriája” a legjobb példája.

A bizalom Orbán szerint „törékeny holmi”, ami csak akkor őrizhető meg, ha „Európa továbbra is egy olyan közösség marad, amelynek minden tagjára szüksége van. Olyan szövetség, ahol nincsenek juniorok és szeniorok, ahol a »házi feladatait« minden országnak kötelező jelleggel saját magának kell megoldania, de úgy, hogy közben a »segíts, hogy a másik segíthessen önmagán« elv is folyamatosan érvényesül.”

„A II. világháború utáni Európa történetében volt egy kivételes kegyelmi pillanat, amikor a kontinens vezető politikusai elég bátrak voltak ahhoz, hogy megragadják a Gondviselés köpönyegének a csücskét” – írta Orbán Viktor – „Ma azonban egy másfajta kegyelmi időt élünk, ahol a bátorság inkább már azt jelenti, hogy van bennünk elég erő és felelősségérzet ahhoz, hogy visszarántsuk a szakadék felé száguldó lovakat.”


Nincs visszaút a nemzetállami megoldáshoz

A 86 éves, visszavonultam élő Kohl az eredetileg 2014 őszén írt könyvének magyar kiadáshoz idén márciusban írt előszavában barátjának nevezi Orbán Viktort. A magyar kormányfővel teljesen egyetértenek abban, hogy „Európa egyszerre a szív és az értelem dolga”, illetve mindketten tisztában vannak azzal, hogy van veszítenivalónk, és hogy „érdemes harcolni Európáért, a béke és a szabadság e nagyszerű projektjéért”.

Kohl a magyar kiadáshoz írt előszóban kitért a menekültválságra is, ami „felszínre hozta Európa belső ziláltságát és a cselekvőképesség terén megmutatkozó hiányosságait”, ráadásul pont akkor, amikor „világszerte több millió szükséget szenvedő ember tekint reménykedve Európára”. A volt kancellár ezzel kapcsolatban arra jutott, hogy Európának a maga jólétét, értékeit és felelősségét el kell juttatnia a kontinensen kívül élő emberekhez is, mert ha „nem veszi ki a részét legalább a békés egymás mellett élés megteremtésében”, akkor „az emberek a világ minden tájáról idejönnek majd hozzánk”.

„Mindenekelőtt a menekülés kiváltó okait kell megszüntetnünk, méghozzá ott helyben, hogy az embereknek ismét legyen jövőképük a saját hazájukban” – írja Kohl, aki szerint a menekültkérdésben közös európai utat kell járni, azaz Orbánnal ellentétben inkább Angela Merkel német kancellár álláspontját képviseli:


Az egyedül meghozott döntéseket – bármennyire megalapozottnak tűnjenek is azok egyesek számára –, a különutas nemzeti politizálást magunk mögött kell hagynunk"

A volt német kancellár ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy ez nem lesz egyszerű, és ne legyenek illúzióink: „ha sikerül is kialakítani egy egységes európai megközelítési módot, azzal a problémát még nem oldottuk meg”.

Orbán Viktor kedden ludwigshafeni otthonában találkozik Helmut Kohllal.