Orbán Viktortól kérnek segítséget a kórházi beszállítók

-

Nem indult el a kórházak ígért megsegítése, ez a beszállítóknak most napi 150 millió forintjába kerül. Sérelmezik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem reagált a helyzet rendezésére tett javaslataikra. A válsághelyzet mielőbbi megoldása érdekében fordultak személyesen a miniszterelnökhöz.


Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) a VS.hu-hoz is eljuttatott közleményében azt kéri Orbán Viktortól, hogy tegyen lépéseket a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében, a kormány korábbi ígéreteihez híven teljesítse kötelezettségeit, és rendezze az állami fenntartásban működő egészségügyi szolgáltatók minden jogszerűen fennálló tartozását.

A beszállítók azt javasolják a kormánynak, hogy az egészségügyből hiányzó forrásokat kiszámítható, és az ország mindenkori teljesítőképességéhez igazodó ütemben pótolja, és hogy fontolja meg annak lehetővé tételét, hogy – jogszabályban foglalt garanciák mellett – részleges és önkéntes magánfinanszírozás keretében az állami fenntartású kórházakba is több pénz kerülhessen.

Az adósságállomány újratermelődésének megakadályozása érdekében pedig azt kezdeményezik a beszállítók, hogy a lejárt kintlévőségeiket akár közvetlenül érvényesíthessék az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szemben, vagy azokat beszámíthassák egyéb közteher-viselési kötelezettségeikbe is. Utóbbihoz szerintük az Országgyűlésnek sürgősséggel alkotnia kellene egy átmeneti jogszabályt, amely mindaddig életben maradna, ameddig az intézmények határidőn túli tartozásállománya megnyugtatóan meg nem szűnik.