Orbán Viktort megkérdezték, volt-e már, hogy levegőnek nézték

-

A kormányfő közbelépését kérik az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet károsultjai, akik Debrecenben újabb tüntetésen próbálták felhívni a figyelmet kilátástalan helyzetükre.


Három hónapja nem jut hozzá béréhez több ezer olyan család, amelynek 2,9 milliárd forint uniós támogatásból munkát ígért az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet. A gyakorlatilag általunk is utolérhetetlen szervezet technikai problémákra hivatkozva nem fizet, miközben feladatot sem tudott adni a vele szerződött 2800 embernek. A munkanélküli, esetenként hajléktalan emberek így más szociális támogatáshoz sem jutnak, mondván, munkaszerződésük van. Bár a kormány vizsgálatot ígért az ügyben, amelynek még a Fidesz is a gyorsítását kérte, egyelőre nem világos, mi történhetett.


A kárvallottak most nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz.


Nem tudjuk, Ön volt-e már olyan élethelyzetben, amikor levegőnek nézték, amikor az illetékesek még csak arra sem méltatták, hogy válaszoljanak a megkeresésére. Mi így jártunk. Sehonnan sem kaptunk választ, mindenütt süket fülekre, érzéketlen politikusokra, közszolgákra találtunk.

Mint írják, még a munkaügyi hivatalban sem foglalkoznak ügyükkel. Tartalékaik eddig sem voltak, most már csak egyik napról a másikra tengődnek, sok családban a felnőttek gyakorlatilag nem esznek, hogy legalább a gyerekeknek tudjanak valami ételt adni.


A „rendes” családokban ilyenkor már készülnek a tanévre, csomagolják a füzeteket, vásárolják az iskolatáskákat, tanszereket. Mi itt állunk nyomorultul, munka és jövedelem nélkül, úgy látjuk, sorsunk a hivatalos állami szerveket nem érdekli.

Hangsúlyozzák, hogy nem akarnak politikai csatározásokban részt venni, nem azzal akarnak foglalkozni, hogy kik állnak esetleg a szövetkezet vezetői mögött, és azt sem akarják eldönteni, mennyire volt megalapozott a szövetkezet pályázata, amely alapján elnyerte a milliárdokat.


A szövetkezetet mindenesetre a politika közelében álló emberek alapíthatták, hiszen Jászapáti polgármesteri hivatalának a címére jegyezték be, a vezetők között pedig olyanok ülnek, akik önkormányzati cégek igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagjai voltak, vagy azok jelenleg is. Az ESZOSZ ráadásul úgy jutott hozzá a nem kevés uniós támogatáshoz, és úgy ígért mellé 2,5 milliárd forint önerőt, hogy 2011-es alapítása óta egyedül 2013-ban volt 50 ezer forint árbevétele, azonkívül csak 600 millió forintot meghaladó kötelezettségről számolt be a tavalyi évet lezáró mérlegében.

Pedig a pórul járt dolgozók nem sokat kérnek.


Mi csak egyszerűen dolgozni és élni akarunk, szerény körülmények között, de emberként.

A kormányfőtől viszont gyors intézkedést várnak, hogy napokon belül hozzájuthassanak elmaradt bérükhöz.