Orbán Viktornál egyre több a nárcisz

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / B

-

A családi kuvasz után most egy csokorra való vágott virággal jelentkezett a kormányfő. Gyurcsány tulipánnal támad.


Nőnap alkalmából sárga nárciszokkal köszöntötte az érintetteket a miniszterelnök Facebook-oldala. Legutóbb az állatvédők mellett állt ki Orbán Nárcisszal, a család kutyájával.


Nárcisszal kívánok boldog nőnapot // Nárcisz and I wish you a very happy International Women's Day!

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. március 8.

Pár szó a nárciszról

Nem illik nárciszt vinni vendégségbe, ugyanis a virág az önimádat jelképe. A virág a Wikipédia szerint a görög mitológiai alakról, Narkisszoszról kapta a nevét, akinek megjósolták, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát.

Az ifjú Narkisszosz sorra elutasította a belé szerető nimfákat. Akik közül az egyik annyira megsértődött a kikosarazáson, hogy Nemeszisznél, a bosszúállás istennőjénél tett panaszt.

És a bosszú nem késett: Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a folyótükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát, és azon nyomban magába szeretett. Egész nap ott maradt, és hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg őt. Reggelre Narkisszosz helyén az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak.


Gyurcsány tulipánjai

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök pár órával hamarabb posztolt ki lila tulipánokat az alábbi szöveg kíséretében:

„Szép szóval, köszöntéssel, öleléssel, barátsággal, szeretettel, szerelemmel Nőnapon.”


Szép szóval, köszöntéssel, öleléssel, barátsággal, szeretettel, szerelemmel Nőnapon.

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2016. március 7.

Volt tulipánőrület is

Tulipánból már a XVII. században is ezer fajtát jegyeztek. Az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokat értek. Egyetlen ritka alakú és különleges színű virág hagymájáért – mai pénzben számítva – akár hatszázezer forintot is megadtak. A „tulipánőrület” időszaka 1633–1637; ennek végén a spekulációs piac összeomlott. A hagymák ára hirtelen a korábbi töredékére csökkent, és nagyon sok család elveszítette erre alapozott vagyonát – olvasható a Wikipédia tulipánügyi érdekessége.