Orbán Viktornak ma Madridban van dolga

Fotó: AFP / GEORGES GOBET

-

Az Európai Néppárt Madridban tart tisztújító kongresszust. A magyar miniszterelnök is végigköveti, ahogy megválasztják az egyetlen jelöltet, Joseph Dault.


Madridban tartja soron következő kongresszusát az Európai Néppárt (EPP) szerdán és csütörtökön, ahol új elnököt és 10 alelnököt választanak. A tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke. A párt elnöki posztjára a jelenlegi elnök, Joseph Daul az egyetlen jelölt. A francia politikust két éve választották meg, miután a pártot 23 éven át vezető belga Wilfried Martens elhunyt. A 10 alelnöki posztra 12 jelölés érkezett, köztük van Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője.

A néppárt alelnöki posztjaiért egyetlen hivatalban lévő kormányfő sem indul, de jelölt az Európai Parlament egyik alelnöke, három uniós biztos, illetve több hivatalban lévő miniszter is. A kongresszusra 32 országból érkeznek résztvevők, összesen 14 állam- és kormányfőt, 11 uniós biztost és 750 küldöttet várnak.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő: a szervezetnek 40 országból 75 párt a tagja, ők adják az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnökeit; 10 uniós és 16 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti, akárcsak az Európai Bizottság 14 tagja. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt alkotja.