Orbán Viktornak ismét a konzultáció jutott eszébe a menekültválságról

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A miniszterelnök szerint, ha mindenkit beengedünk, vége Európának. Újabb nemzeti konzultáció jöhet.


Ha nem védjük meg a határainkat, akkor újra és újra tízmilliók fognak jönni Európába – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő az előző napi, a bevándorlásról folytatott brüsszeli tárgyalásait úgy értékelte: komoly véleménykülönbség van az EU és Magyarország között, mert az uniós vezetők nagy része úgy gondolja, mindenkit be kell engedni. Pedig ha mindenkit beengedünk, vége Európának – mondta Orbán Viktor, aki szerint a mostani népvándorlásnak korlátlan az utánpótlása.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Keleti pályaudvarnál kialakult balhét szerinte a német elhibázott kommunikáció, a Németországba szóló meghívó hamis ígérete idézte elő. Németország adjon vízumot ezeknek az embereknek, és „akkor mi ki tudjuk őket engedni” – fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar hatóságok minden elismerést megérdemelnek, a rendőröket külön is kiemelte, mert „az, hogy képesek voltak fenntartani a rendet fizikai erőszak alkalmazása nélkül, az egy nagyszerű, európai szellemiségű rendőri teljesítmény”.

A miniszterelnök beszámolója szerint csütörtöki brüsszeli megbeszélésein megkérdezte tárgyalópartnereit, tudnak-e jobb javaslatot a magyarországi fizikai határzárnál, amire azt felelték, hogy ők nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs. Szólt arról is, hogy tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek korábban úgy döntöttek, szeretnének együtt élni muszlim közösségekkel, „de nekünk is jogunk van eldönteni, hogy akarjuk-e követni az ő példájukat vagy nem”. Ő azt tanácsolja, a magyarok ne kövessék.

Orbán Viktor szerint a várhatóan a hónap közepétől hatályos új magyar bevándorlási szabályokkal egy másik időszámítás kezdődik. A miniszterelnök az interjúban azt mondta, hogy a menekültkérdésről lesz mód újabb nemzeti konzultációban megkérdezni a magyarokat. Az azonban nem derült ki, hogy pontosan miről és mikor kérdeznék az embereket. A legutóbbi bevándorlásügyi konzultáció júliusban ért véget.

Orbán Viktor július 3-a óta nem adott interjút a Kossuth Rádiónak, és a menekültkérdésben is most szólalt meg először. A miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben küldött kemény üzenetet a németeknek, pénteken pedig Prágában vesz részt a visegrádi négyek rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozóján a migrációs válság kezeléséről.