Orbán Viktornak 5,5 millió jött össze a könyvéből

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A miniszterelnök vagyona alig változott egy év alatt: a banki tartozása egymillió forinttal csökkent, könyvkiadásból pedig 5,5 millió forintos jövedelem származott. A parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai vasárnap éjféltől lesznek érhetőek az Országgyűlés honlapján.


Orbán Viktor kormányfőnek 5 millió 500 ezer forint jövedelme származott az Út a győzelemhez - Minden hangszeren című könyvének a kiadásából. A 2014-ben megjelent könyv a kormányfő beszédeit, előadásait tartalmazza. Ez a miniszterelnök tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatából (pdf) derült ki.

A miniszterelnök.hu-ra rossz címmel töltötték fel a dokumentumot vasárnap délután, így aki a megadott linkre kattint cikkünk írásakor, az hibaüzenetet kap. A pdf-et úgy lehet elérni, hogy a http://171.19.99.58/ számsort (egy kormányzati ip-címet) a http://miniszterelnok.hu-ra cseréljük ki.

A miniszterelnök tavalyi bevallása is tartalmazta, hogy a könyvkiadás miatt van egy 5,5 millió követelése. Úgy tűnik, ez a pénz tavaly érkezett meg a számlájára. A 2014-es évről szóló bevallása szerint ugyanis a feleségével közösen vezetett számláján csak 930 ezer forint volt, tavaly ez az összeg 5 millió 53 ezer forintra nőtt.

A bevallásából az is kiderül, hogy a 2002-ben felvett 20 milliós jelzáloghitelből egy év alatt közel egymilliót tudott törleszteni, a tartozása 8 millió 289 ezerről 7 millió 167 ezer forintra apadt.

A miniszterelnök vagyoni helyzetében egy év alatt más változás nem történt. Továbbra is megvan a főváros XII. kerületi, illetve a két felcsúti ingatlana. Autója, jelentősebb ingósága, gazdasági érdekeltsége sincs.

Pártelnöki munkájáért tavaly sem vett fel pénzt. Fizetést miniszterelnökként a Miniszterelnöki Kabinetirodától és képviselőként az Országgyűlés Hivatalától kap.

A miniszterelnök a feleségével, Lévai Anikóval és négy gyerekükkel (Róza, Flóra, Sára, Gáspár) él együtt.


Sok haszna nincs

Az Országgyűlésben jelenleg 199 képviselő dolgozik, nekik január 31-ig kell leadniuk a vagyonnyilatkozataikat. Ezt minden évben megteszik, mert ha elmulasztják, nem gyakorolhatják képviselői jogaikat, és a tiszteletdíjukat sem kapják meg. A nyilatkozat egy többoldalas nyomtatvány, amelyen a képviselők arról számolnak be, hogy milyen ingatlanjaik vannak, mennyi pénzt tettek félre, van-e értékesebb ingóságuk, például autójuk, valamilyen műkincsük.

Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy valamennyi országgyűlési képviselő leadta határidőre a saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyerekeinek vagyonnyilatkozatát. A képviselők vagyonnyilatkozatai vasárnap éjféltől lesznek érhetőek az Országgyűlés honlapján.

Hiába nyilvánosak a nyilatkozatok, azok nem adnak valós képet arról, hogy mennyire gazdagok a politikusok. Az elmúlt években több olyan ügy is akadt, amikor egy-egy képviselő csak nagyon homályosan tudta megindokolni a váratlan vagyongyarapodását.

A képviselőknek a sajátjuk mellé csatolniuk kell a velük egy háztartásban élők nyilatkozatait is, ezek azonban nem nyilvánosak. Így nem ellenőrizhetők azok az állítások, hogy egy képviselő hozzátartozója valóban rendelkezik-e annyi pénzzel, ami a különböző ingatlanvásárlásokat magyarázná. Így fordulhat elő az is, hogy több politikus luxusautóval közlekedik, pedig ilyen nem szerepel a vagyonbevallásban. Az autó valószínűleg valamelyik családtagja nevén van.