Orbán Viktor várja a külföldi diákokat

-

A kormányfő szerint a menekültválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán.


„Továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat, bővíteni fogjuk" a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is - mondta Orbán Viktor, a Stipendium Hungaricumban részt vevő hallgatóknak rendezett fogadáson. A miniszterelnök hangsúlyozta: a programban részt vevő hallgatók mind szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és viszonyukat a magyarokkal a kölcsönös tisztelet jellemzi.

A muszlim országokból érkezett hallgatókhoz szólva kiemelte: Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet, ezért „minden ilyen politikát elutasítunk".

Orbán Viktor arról is szólt, hogy bővíteni fogják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot: jelenleg 45 országból érkezhetnek hallgatók, ezt 80-ra szeretnék növelni. Hozzátette: a kormány az ehhez szükséges forrásokat a szaktárca rendelkezésére bocsátotta.

Orbán kifejtette: Magyarország kemény, határozott álláspontot képvisel menekültügyben, elutasítja az ellenőrizetlen, szabályozatlan beáramlást, de miközben ezt a politikai vonalat folytatni fogja, továbbra is várja a külföldi diákokat. Itt biztonságban vannak, a vendégjog szabályai szerint a mi védelmünk alatt állnak - mondta.

Felidézte: régi, a kommunista időkig visszanyúló hagyomány, hogy Magyarország tanulási lehetőséget biztosít külföldi hallgatóknak, a kínai-magyar kapcsolatok például mindig is jók voltak, de jó néhány arab országgal is remek oktatási kapcsolatok alakultak ki, ez ápolásra érdemes örökség. Hangsúlyozta, hogy Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját.