Orbán Viktor tárgyalásra utasított a jogászképzésről

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A kormány szerint nem tiltják meg a jogi karokon az államtudományok oktatását, de a dékánok tiltakozását komolyan veszik, nem akarják kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést. Lázár János szokásos csütörtöki tájékoztatóján bejelentette azt is, ki látja el novembertől dohánnyal a trafikokat.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzéssel kapcsolatban közölte: ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés. A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi, Orbán Viktor miniszterelnök ezért utasította is Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort, hogy tárgyaljon a dékánokkal. A kormány nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést – jelentette ki Lázár János.

A miniszter az orvosi karokról szóló kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban azt mondta: sokan vallják – ő is –, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének.


Dohányellátó: egy külföldi és egy magyar multié a feladat

A British American Tobacco (BAT) és a sok európai országban jelenlévő Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a hódmezővásárhelyi székhelyű Tabán Trafik Zrt. végzi a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat november 1-jétől. Lázár János tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot. Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a szerződést 600 millió forint koncessziós díj fejében kösse meg. A szerződéskötést követően minden dokumentumot – köztük az ajánlattételi anyagot – nyilvánosságra hoz a nemzeti fejlesztési tárca.

A trafikok eddig maguk dönthették el, honnan veszik az árut, novembertől viszont csak a BAT-tól és a Tabán Trafiktól vásárolhatnak. Korábban azt becsülték, hogy a piac új közvetítő szereplője, a dohányellátó akár 5-6 milliárdot kereshet évente ezen az üzleten. Annak idején nagy vihart kavart a nyilvánosságban, amikor kiderült, hogy a nemzeti dohányboltok rendszerét létrehozó, úgynevezett trafiktörvény a Continental egyik vezetőjének gépén íródott.


Golgota: a haza érdekében kell a sportszerűtlenség

Lázár János szerint bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté „váratlan sebességgel” az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festményt, a Golgotát. Lázár hangsúlyozta: a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a képet nem lehet kivinni Magyarországról. Megjegyezte, ahhoz, hogy nemzetközi bíróságok ezt a kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek.


Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette: „zsarolni nem hagyjuk magunkat”, arra nincs lehetőség, hogy a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő összeget fizessen műalkotásokért.


ORÖ: derüljön ki, mi történt

Lázár az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását szorgalmazta. Ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük, de azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, s kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel – mondta a miniszter.


Rendkívüli tájékoztatás a Gripen-balesetekről

Soron kívüli tájékoztatást kért Orbán Viktor miniszterelnök a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől, a jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg, mondta el Lázár János, aki kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel – közölte Lázár János.

Erről szerdán Orosz Zoltán altábornagy, a honvéd vezérkar helyettes főnöke azt mondta, az eset után átvizsgálják a hazai Gripeneket, és addig a repülők földön maradnak, de az üzemzavar jellege nem olyan, hogy „a típust le kellene tiltani”.