Orbán Viktor nyugodtan alhatott az Alinda után

Forrás: Veiszer Alinda

-

Az egykori köztévés riporter, Veiszer Alinda néhány év szünet után a Hír TV-n jelentkezett új műsorral. Az első adás alapján az Alinda belemenősnek és merésznek szánt, valójában meglehetősen ártalmatlan talkshow. Egyszerűsége mögött letisztult koncepciót és szegényes kivitelezést egyaránt sejthetünk.


A mai magyar tévés világ állapotairól sokat elmond, hogy egy riporter, aki képes értelmes kérdéseket feltenni, és valóban kíváncsi a válaszokra, néhány évnyi stabil képernyős jelenlét után a szakma sztárjává válhat. Veiszer Alinda a kétezres években a tisztességes, felkészült tévés újságíró mintaképe lett, ez pedig legalább annyira köszönhető a konkurencia hiányának, mint a saját kitartó munkájának és egyenletes teljesítményének.Ebben a kérdésben sajnos a mai napig sarkalatos pont, hogy a műsorvezető melyik politikai oldalra áll. Veiszer a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után egy évvel jött el az MTV-től, így egyértelmű volt, hogy a liberális oldalhoz sorolják őt azok, akik szeretnek embereket ide-oda sorolgatni. Mostani, Hír TV-s műsora hallatán sokan jobboldali fordulatot kiáltottak, ám az, hogy a riporter az Orbán Viktort megtagadó Simicska Lajos csatornáján indít műsort, némileg hozzájárulhat a rémes bal-jobb logika lebontásához, tehát önmagában akár üdvözölni is lehet ezt a lépést. A kérdés csak az marad, jó-e a műsor.

Ezt egyetlen adásból nehéz megítélni, ugyanis az Alinda szerkesztői egy olyan minimalista, lecsupaszított formátumot választottak, amelyben a siker a meghívott vendég karizmáján, lendületén, szellemes válaszain, illetve a riporter releváns kérdésein múlik. Mindezt szegényes koncepciónak is vélhetjük: Veiszer és vendégei egy vaksötét szobában ülnek, ronda, szürke kárpittal bevont székeken, mögöttük fut valamilyen vetítés a vendég munkásságáról. 25 percig el lehet viselni két embert a sötétben, de az első adás ilyen rövid idő is közel járt ahhoz, hogy unalmassá váljon.Aki arra számított, hogy az elsőként meghívott festőnő és celebritás, Nagy Kriszta Tereskova majd rögtön botrányos viselkedésével fogja feldobni a show-t, annak csalódia kellett. A legmeredekebb pillanat az volt, amit már a reklámokban is ellőttek, vagyis, hogy Veiszer a Hír TV tulajdonosának hírhedt nyilatkozatára utaló „Orbán Viktor geci?” kérdéssel nyitott. Tökös kezdés, Tereskova meg is lepődött, majd nem mondott rá semmit, a továbbiakban pedig lemondhattunk a parázs pillanatokról.

Helyette Veiszer célratörően, értelmesen elmondatta Tereskovával, hogy miért készített egy rakás festményt Orbánról. A műsornak ez a része nem volt különösebben izgalmas, a művész ugyanis minderről már több csatornán is beszélt korábban, az Orbán-portrék kiállítása idején.Az adás második felében viszont a feminizmusról volt szó, riporter és vendége pedig képesek voltak valamelyest túllépni a közhelyeken, és legalábbis érzékeltették az elvárt női szerepekkel, illetve azok tudatos kifordításával kapcsolatos kérdések mélységét. Egy hagyományosan konzervatívnak, jobboldalinak mondott csatornán kiváltképp helye van a hasonló témáknak. Annak is lehet örülni, hogy nem ötvenes férfiak elmélkednek a feminizmusról, hanem olyan nők beszélgetnek róla, akik férfias szakmákban tudták kivívni a szakmai függetlenségüket.

Noha az egykori Záróra beszélgetéseinek ívét és mélységét nélkülözi az Alinda, a műsorvezető továbbra is képes érdekes kérdéseket feltenni. Ha sikerülne valahogy dinamikusabbá tenni a műsort, az nyilván a meghívott vendégekre is jó hatással lenne, és a nézők sem éreznék úgy, hogy egy rég elavult formátumot kell elviselniük, ha értelmes emberek beszélgetését akarják végignézni.