Orbán Viktor nem akar Európát csinálni Magyarországból

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Brüsszel ravaszkodik, úgy tesz, mintha nem értené, miért akar a kormány népszavazást a betelepítési kvóta miatt. Erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szerint nem fogják hagyni, hogy menekültekből álló bandák vadásszanak a nőkre, ebből a szempontból nem lesz Európa Magyarországból.


Pontosan értik Brüsszelben, hogy a magyar kormány miért tart népszavazást a betelepítési kvótákról, csak úgy tesznek, mintha nem értenék. Erről beszélt a Kossuth rádiónak adott interjúban Orbán Viktor. A miniszterelnök arra utalt, hogy Martin Schulz, az EP elnöke elnöke múlt héten úgy fogalmazott: nem érti, hogy Magyarország 1294 menedékkérő befogadásáról miért tart referendumot.

“Az egyenes beszéd helyett próbálnak ravaszkodni” - fogalmazott. Majd kifejtette: az EU korábban arról döntött, hogy 120 ezer menekültet szétoszt a tagállamok között, ennek keretében érkezne Magyarországra 1294 ember. Ezt a döntés a kormány bíróságon támadta meg. A népszavazás így egy jövőbeli dologról szól. Orbán szerint egy március közepi uniós csúcson várhatóan arról dönt majd Brüsszel, hogy folyamatosan osszák szét a menekülteket a tagállamok között.

Ezt a várható döntést nagy veszélynek nevezte, emiatt "idegőrlő hetek várnak" a kormányra. Szerinte ha Brüsszel a menekültek állandó szétosztásáról dönt, akkor több millió embert oszthatnak szét a tagállamok között. “Ez a március közepi csúcs lesz a nagy kihívás lesz a számunkra” - mondta. A népszavazásra utalva úgy fogalmazott: “Ez ellen hívjuk harcba Magyarország polgárait".

Az európai tompaság következményének nevezte, hogy az európai országok csapatokat küldenek Ázsiába, majd onnan ellenőrzés nélkül fogadnak be embereket. Azt mondta, nem fogjuk megengedni, hogy olyan állapotok legyenek Magyarországon, mint Európa más országaiban. Nem fogja engedni, hogy bandák vadásszanak a nőkre. "Ebből a szempontból nem csinálunk Európát Magyarországból, az ország biztonságos hely marad".

Orbán szerint a menekültpolitika a népakarattal kerülhet szemben. Itt ütközik egymással a liberális gondolkodás és a demokrácia. A liberálisok engedik a menekültek beáramlását Európába. A demokraták szerint a fő kérdés az, hogy az emberek mit gondolnak. Orbán azt mondta, hogy ezért demokratának gondolja magát.

A riporter megkérdezte, emiatt számít-e az EU részéről megtorlásra. Erre válaszolva elmesélte, mit mond neki Pintér Sándor amikor találkoznak. Eszerint a kormányfő meg szokta kérdezni a belügyminisztertől, hogy van, aki erre mindig azt feleli: “a szolgálati szabályzat szerint és fenyíthető állapotban”. El is magyarázta, hogy ez mit jelent. A kormány készen áll, hogy Brüsszel támadását elhárítsa, a kormány fenyíthető állapotban van, ki fogja bírni a támadást. A harcot pedig a szolgálai szabályzat viszi végig.

A határ mentén felállított fizikai akadályok, a kerítés jó állapotban van. De ezt meg kell erősíteni, hogy egy későbbi tömegnyomás esetén is meg tudják védeni. A cél, hogy szélesebb szakaszon is ki tudják védeni a Röszkeihez hasonló eseteket. A román határt a kormány két-három hét alatt meg tudja védeni, a kerítés építéséhez szükséges anyagokat legyártották. Így, ha itt baj van, gyorsan tudunk reagálni, mondta.

Beszélt a hétvégi szlovák választásokról is. Arra kérte a felvidéki magyarokat, hogy vegyenek részt a szavazáson, Szlovákia jövője Magyarország számára is fontos. Stabil, erős, következetes szlovák külpolitikára van szükség, hogy Brüsszel ne tudja keresztülvinni a menekültpolitikáját. Az elmúlt években a szlovák kormány ilyen politikát követet, mondta. Robert Fico szlovák kormányfő nevét azonban nem mondta ki.

A Saul fia Oscar díja is szóba került. Azt mondta, filmfinanszírozási káoszt vettek át a 2010-es kormányváltás után. Andy Vajnának köszönhetően sikerült az itt hagyott darázsfészekben békét teremteni. A filmalap dolga, hogy a tehetségeknek lehetőséget adjon, szerinte történt a Saul fia esetén is. A magyar filmek az Andy Vajna irányította filmalap révén összesen 130 különböző elismerést szereztek. “Ezek kiemelkedő hegycsúcsa a Saul fia. Örülünk hogy ilyen magyar emberek szaladgálnak a világban” - mondta.