Orbán Viktor nagyot vállalt az idei 56-os évfordulóra

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Idén lesz a forradalom 60. évfordulója, amit információink szerint kiemelt ügyként kezelnek a kormányban, nem utolsósorban azért, hogy kontrasztba állíthassák a 2006. október 23-án történtekkel. Az esemény főmegbízottja Schmidt Mária, a kormány reményei szerint több magas rangú külföldi vendég jön el, mint tíz éve.


Schmidt Mária lett az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára tervezett megemlékezések megszervezésének fő koordinátora. A Terror Háza főigazgatója megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy a programokról januárban tart majd sajtótájékoztatót.

Információink szerint a kormány részéről az elvárások nagyon komolyak. „Bár az 50. évforduló kerekebb volt, de akkor teljesen tönkretették a megemlékezéseket az utcai zavargások. Orbán Viktor most szeretné megmutatni, hogy amikor ő a kormányfő, akkor nincs balhé, nincsenek kordonok, és abban is bízik, hogy nagyon sok külföldi vendég jön majd el, akik ezt látni is fogják. Ő pedig ezzel megmutathatja, hogy nem igazak a hírek, miszerint nem kedvelik őt a nemzetközi porondon” – mondta egy kormányzati forrásunk.

Tíz éve összesen 56 külföldi vezető jött el Budapestre, de a vendégek csak a Parlamentben rendezett konferencián vettek részt, majd mentek is ki a repülőtérre, és hazautaztak, mivel akkor már hetek óta rendszeresek voltak az utcai zavargások Budapesten, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után. Emiatt például normális szabadtéri programokra nem is gondolhattak az akkori megemlékezések szervezői.


Emlékszem, hogy amikor szeptemberben elkezdődtek a balhék, az utcai harcok, sorra kaptuk az üzeneteket, hogy az adott kormány- vagy államfő a lehető legkevesebb időt tudja csak Budapesten tölteni


– idézte fel a VS.hu-nak egy akkori külügyi vezető. „Így tény, hogy bár sokan eljöttek, mégsem tudtuk ezt az alkalmat kihasználni sem kétoldalú találkozók szervezésére, ami ilyenkor szokás, sem arra, hogy reprezentáljuk a kormány külföldi elfogadottságát.”

A tíz évvel ezelőtti állapotokra jellemző, hogy Országos Baleseti Intézetet külön felkérték, állítsanak fel ügyeletet, ha esetleg a külföldi meghívottak közül valaki megsérülne.


Tíz éve sokan eljöttek, de a program zárt volt


Akkor Magyarországra érkezettek között volt V. Harald norvég király, János Károly spanyol király, Soldano bíboros a Vatikánból, a NATO-főtitkár Jaap de Hoop Schefer, Henrik luxemburgi nagyherceg, Stjepan Mesic horvát elnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke – ő beszédet is mondott a Parlamentben, amit magyarul fejezett be.

Vlagyimir Putyinnal 2006 márciusában találkozott az akkori kormányfő (az orosz elnök ekkor hozta el látványos külsőségek között a sárospataki könyvtárat), míg George W. Bush az októberi meghívásra úgy döntött, júniusi bécsi látogatását köti össze a magyarországi megemlékezéssel, így az ő érkezésükkel már eleve nem kalkulált senki.


A zavargások akkor a megemlékezést is tönkretették


Szintén hiányzott a német kancellár, ennek már nagyobb jelentősége volt. Angela Merkellel szeptember 22-én találkozott Berlinben Gyurcsány Ferenc, aki utólag úgy nyilatkozott, Merkel bátornak nevezte a kikerült beszédet – a kancellári hivatal azonban utólag kiadott egy közleményt, miszerint ilyen egyáltalán nem hangzott el, Merkel csak azt mondta, nem foglal állást az eseményekkel kapcsolatban.

Merkel nem jött el október 23-án Budapestre – igaz, ezt nem csak Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor is nagyon bánhatta, mert a kancellár az eredeti tervek szerint a Fidesz nagygyűlésén is felszólalt volna. Akárcsak Nicolas Sarkozy francia elnök, aki szintén lemondta budapesti útját. (Orbán október 27-én Berlinben találkozott Merkellel.)Merkel megjelenése idén is bizonytalan – mint nemrég megírtuk, novemberben az utolsó pillanatban mondott le egy négyszemközti találkozót Orbán Viktorral, és több forrásunk szerint is mélyponton vannak a magyar-német kapcsolatok. David Cameron január 7-én jön Budapestre, hogy Orbán Viktorral találkozzon, külügyes forrásaink szerint szintén kérdés, hogy ezek után egy pusztán protokoll-eseményre egy éven belül még egyszer eljön-e.

A magyar-osztrák és a magyar-horvát kapcsolatok ugyancsak soha nem látott mélyponton annak, így Werner Faymann kancellár részvételére nem sokan fogadnának, Kolinda-Grabar Kitarovic horvát elnök viszont jóban van a kormánnyal, így ő szinte biztosan itt lesz. Szlovákiából, Lengyelországból, Szerbiából szintén a legmagasabb szintű képviseletre lehet számítani.

Összességében kérdéses, hogy jönnek-e majd annyian, mint tíz évvel ezelőtt, hiszen Orbán Viktor nemzetközi megítélése ellentmondásos. Akik viszont eljönnek, azok valószínűleg több programon vesznek majd részt.