Orbán: Ránk vár, hogy átírjuk a sorsot, amit Brüsszel nekünk szán

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A miniszterelnök a Nemzeti Múzeum előtt mondott beszédet. A migráció és Brüsszel volt a fő téma. Európa ma nem szabad, mondta Orbán, és pártállástól függetlenül egységbe hívott mindenkit és minden európai nemzetet.


12:08

Rovó Attila

Percről percre közvetítésünknek vége, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.


11:50

A készenlétisek körbezárták az ellentüntetőket

Joó Hajnalka

Teljesen érthetetlen, miért, ugyanis Büki színpadánál már csak húszan lehetnek.


11:47

Ostyáni János


11:45

Felvonultak a készenlétisek

Joó Hajnalka

A Múzeum utca torkolatánál nagyjából száz készenlétis rendőr szorongatja a rohamsisakját, egyik-másik kezében paprikaspray van. Egyelőre nincs különösebb oka a készültségnek, Büki Zoltán színpadánál nagyjából harminc ellentüntető lehet. Másik tudósítónk, Windisch Judit szerint a színpadnál szóváltás volt, az ellentüntetők az "Elegünk van a kormányból!" kiabálására a "Nekünk meg belőletek van elegünk." választ kapták.


11:43

Windisch Judit

És Ákostól az Ilyenek voltunk című számot hallgatják a Múzeum körúton.


11:33

Megjött a TEK

Joó Hajnalka

Eddig esőkabátos rendőrök vigyázták a rendet, most a Kálvin téren megjelentek a Terrorelhárítási Központ (TEK) készenléti rendőrei is, hogy biztosítsák az ünneplők emberek elvonulását.


11:29

Az Európai Néppárt is üdvözli a forradalmat

Bátorfy Attila

Happy Nemzeti ünnep to our Hungarian friends!

Posted by EPP - European People's Party on Tuesday, March 15, 2016

11:28

Ostyáni János

Orbán Viktor, Nemzeti Múzeum, Nemzeti ünnep, március 15.


11:28

A tüntetők piros lapokat emeltek fel Orbán beszéde végén

Joó Hajnalka

De semmi nem látszik belőlük, mert eláztak és az esernyők is takarják őket.


11:24

Lengyelül is feliratozzák Orbán beszédét

Joó Hajnalka

A tévéből nem látszik, de a helyszínen lengyelül is feliratozzák a miniszterelnök beszédét. A tömeg közepén egyébként már nem hallani annyira az ellentüntetők diktátorozását, így sejthetően Orbán Viktorig is csak érzékelésszinten, de nem zavaróan jut el a dudálás-skandálás. Az állami rendezvény Kálvin tér felőli oldalán, az ellentüntetők környékén viszont meg lehet süketülni.


11:23

Ostyáni János

kormányellenes demonstráció, Büki Zoltán, Nemzeti ünnep, Március 15.


11:23

Orbán mindenkit egységbe hív

Rovó Attila

Eljött az idő, hogy megmentsük Európa jövőjét, hogy megkongassuk a vészharangot. Pártállástól függetlenül egységbe hívunk mindenkit és Európa minden nemzetét. Európa vezetői és polgárai nem élhetnek többé külön világban. Európai egységét helyre kell állítani. Ha összefogunk, sikerül. Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. Vagy együtt, vagy sehogy, ma ez a törvény - mondta a miniszterelnök.


Az a feladat vár ránk, magyarokra, közép-európai nemzetekre, hogy legyőzzük, átírjuk és megváltoztassuk a nekünk szánt sorsokat. Először lélekben kell elszánnunk magunkat, a legelső, legfontosabb kérdésre kell válaszolni: rabok legyünk vagy szabadok.


11:21

Ostyáni János

Orbán Viktor, Nemzeti Múzeum, Nemzeti ünnep, március 15.


11:20

Rovó Attila

Végveszély fenyegeti az életelveket, amikre Európát építettük. A népvándorlás lassú víz, elmossa alapzatot. Ami térfoglalás nekik, az térvesztés nekünk. Javíthatatlan emberi jogi harcosok oktatnak ki. Állítólag kirekesztők vagyunk. Pedig nemzetünk történelme a befogadás történelme is - mondta Orbán.

Először 1-2 ezer betelepítettről van szó, de senki nem meri letenni a nagy esküt, nem lesz-e százezer ebből. Ha a népvándorlást meg akarjuk akadályozni, Brüsszelt kell megfékezni. Nem hagyhatjuk, Brüsszel a törvények fölé helyezze magát.

Nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, nem fognak bandák vadászni asszonyainkra, lányainkra, nem lesz zsinagógákat gyújtogató antiszemitizmus.

A kényszer-betelepítést elutasítjuk, nem engedünk se zsarolásnak, sem fenyegetésnek, mondta a miniszterelnök.


11:17

Mit tilos kimondani ma Európában?

Rovó Attila

Nem menekültek érkeznek, hanem népvándorlás van
Tízmilliós tömeg áll készenlétben
Bevándorlás bűnözést, terrort hoz
Más civilizációkból érkező tömegek veszélyt jelentenek kultúránkra, hagyományainkra, keresztény világlátásra
Beilleszkedés helyett külön világot építettek saját törvényekkel, eszményekkel
- sorolta Orbán.

Ez nem véletlen, nem szándékolatlan következmények láncolata, hanem irányított akció. Ránk irányított embertömeg.
Brüsszelben azon mesterkednek, hogy ideszállítsák a betelepülőket. Átépítsék Európa etnikai talapzatát, felszámolva ezzel az internacionálé utolsó akadályát képező nemzetállamokat. Brüsszelben ma sokan az Európai Egyesült Államok tervén dolgoznak, amire soha, senki nem adott felhatalmazást - mondta a kormányfő.11:17

Ostyáni János

Orbán Viktor, Nemzeti Múzeum, Nemzeti ünnep, március 15.


11:16

Fordulat az ellentüntetések ügyében

Joó Hajnalka

Az eddig kifulladni látszott Büki Zoltán-féle hivatalos ellentüntetés performansszá alakult: 30 ember nyakába betűket aggattak, amelyek összeolvasva a "Magyarország, én nem így szeretlek" - felirat rajzolódik ki. Vicces, hogy a feliratot alkotók maguk sem tudják, a többi résztvevőtől kérdezgetik, hogy milyen szöveg állt össze a betűkből, amit tartanak. Kiderült, hogy ők csak álltak a Büki-tüntetésen, amikor a szervezők megkérték őket, hogy segítsenek tartani a betűket.


11:14

Bátorfy Attila

Az Orbán-beszéd előtt volt egy Tarlós-beszéd is, ezt mondta a főpolgármester: Múlttal és jövendővel egyaránt szembenézve cselekedni a nemzetért - fogalmazta meg Tarlós István az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mának szóló üzenetét kedden Budapesten - írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott díszünnepségen a főpolgármester Jókai Mórt idézve azt mondta: nem a bátraké a pálma, hanem azoké, akik szeretik a hazát.


Ezért a bátorság igazi próbái a mi korunkban a jelenhez való igazodás képességében rejlenek - fogalmazott, hozzátéve: az igazi bátrak érzik a veszélyt és vállalják a feladatot, őrzik a határt és vigyázzák a határtalan közös hazát.


Tarlós István szerint az igazi bátrak nem önző módon a nép szeretetére vágynak, hanem a bizalmából teszik, amit tenniük kell.


11:13

Ostyáni János

Orbán Viktor, Nemzeti Múzeum, Nemzeti ünnep, március 15.


11:13

Ma Európa nem szabad

Rovó Attila

Orbán: Vagyunk, akik voltunk, és leszünk, akik vagyunk. Tartjuk az ősi törvényt, tetteinket is a mindenséggel mérjük, látóhatárunk az örökkévalóság. Felépül-e a független, méltó haza, még nem tudhatjuk. Ma az európai csillagzat ingatag. Próbatételek várnak ránk. A kor huszárszablyaként szegezi mellkasunknak a kérdést: rabok legyünk vagy szabadok.


Ma egyetlen nép, a magyar sem lehet szabad ha Európa nem az. Ma Európa nem szabad. A szabadság az igazság kimondásával kezdődik. Ma Európában tilos kimondani az igazságot. Fonják akár selyemből is, a szájkosár az szájkosár marad - mondja.


11:11

"Börtönbe, börtönbe!"

Joó Hajnalka

Skandálja az egyre népesebb ellentüntető-csoport, akik olyan 3-400-an lehetnek. A hivatalos Büki Zoltán-féle rendezvényre továbbra sem kíváncsi senki, mindenkit az állami ünnep túlharsogása motivál. A rendőrök teljes higgadtsággal, némelyek faarccal, mások mosolyogva kezelik a helyzetet.


11:08

Kettős rendőrsorfal

Joó Hajnalka

Az ellentüntetőket kettős rendőrsorfallal választják el az állami rendezvénytől a Múzeum körúton. A két sorfal között harminc méter van, de a járókelőket átengedik rajta.


11:07

Kép Büki Zoltán ellentüntetéséről

Bátorfy Attila

Nemzeti ünnep, Március 15. Kálvin tér, kormányellenes demonstráció, Büki Zoltán


11:06

Rovó Attila

Ha nem érkezik infúziós szállítmány külföldről, akkor a gyökerek is elszáradnak az internacionalizmus befogadására képtelen magyar anyaföldben. És ez jól van így, mondja Orbán.


Jóérzésű, jó akaratú, gyarapodásra vágyó, maga ura ember nem forradalmár. És mégis: ezek a jóérzésű, jóakaratú, jó gondolkodású emberek első szóra váltak forradalmaink híveivé. Ők adták a forradalmak derékhadát, a magyarok becsületéért is az ő vérükkel fizettünk.

A kormányfő szerint a magyar forradalmárok nem holdkóros utópiák, kéretlen világboldogítás zavart elméjű lovagjai. Pesten nincs nyoma a kudarcot vallott értelmiség vérgőzbe fojtott kielégületlenségének. 1848 nem akart templomot építeni az újabb zsarnokságnak. Nem hóhérrá lelkesült tömeg volt, nem a káosz, nem a bosszú költeményét zengték.

Lelkesítő, de józan.
Dicsőséges, de mértéktartó.
Velejéig magyar.

Ilyen volt a forradalom, sorolja Orbán.


11:05

Ostyáni János

Orbán Viktor, Nemzeti Múzeum, Nemzeti ünnep, március 15.


11:03

Rovó Attila

A magyar ember nem keresi feleslegesen a bajt, tudja, gyakran többre juthat béketűréssel, mint kardrántással. 170 év alatt csak kétszer léptünk a forradalom útjára. Nyomós okunk volt rá, úgy éreztük, szétreped a tüdőnk, ha nem jutunk szabad lélegzethez.


Európa újkori történelme mindkét magyar forradalmat megőrizte a történelem nagy eseményei között. Dicsőség a hősöknek, tisztelet a bátraknak! . mondja Orbán.

Az 1918-19-es forradalmat nem a dicsőséges lapok közt említik. Azt a magyargyűlölő, bolsevik felforgatások között találjuk. Két forradalmi hagyományunk van. Az egyik az Alaptörvénybe, a másik a szovjet világba fut, sorolja Orbán. Ma a 48-as, 56-os eszmék kurzusa pumpálja a vért. Adjunk hálát, hogy erre az ösvényre vezetett minket a történelem ura. Soli Deo Gloria! (Egyedül Istené a dicsőség) - mondta Orbán.


11:03

Az ellentüntetők felfalták egymást

Joó Hajnalka

Büki Zoltánék hivatalos tüntetése lényegében feloszlott, mert a szimpatizánsaik átmentek a nyugdíjas férfi Facebookon szervezett nem hivatalos tüntetésére diktátorozni és kerepelni. Most már háromszáz ellentüntető lehet.


11:00

Lengyeleket üdvözölt orbán

Rovó Attila

„Üdvözlégy születésed napján magyar szabadság” - kezdi Orbán Viktor a beszédét Petőfit idézve. Felvidítja a magyar szíveket, hogy most is itt van velünk egy lengyel légió. Ezeréves közös történelmünk során mindig, most is mellettetek állunk, veletek együtt üzenjük Brüsszelnek, több tiszteletet a lengyeleknek. Isten hozott benneteket!


Az 56-os forradalom is a Bem szobor és a Kossuth tér között támadt fel.


10:57

Joó Hajnalka

Az ellentüntetők legalább fél 1-ig itt lesznek, függetlenül az állami megemlékezésektől. Tíz felszólalójuk lesz, a CIB-bank jogi igazgatójától Sándor Máriáig és Nagy Bandó Andrásig.


Performansszal is készülnek, piros lapot mutatnak majd fel a kormánynak.


10:47

Ostyáni János

Nemzeti ünnep, Március 15. katonai rendészek

Katonai rendészek a Károly körúton


10:45

Windisch Judit

Időközben a Lehet Más a Politika (LMP) a DK-hoz hasonlóan szintén a Pilvax Kávéháznál tartotta megemlékezését olyan 30 ember előtt. Nyitásként Gál József szóvivő klarinétozott, majd Hajdu Mária képviselő tartott rövid beszédet. Szerinte az elbukott forradalmakban és szabadságharcokban is van mit ünnepelni, ezek nélkül nem lett volna a kiegyezés utáni gazdasági fellendülés és a rendszerváltás is máshogy alakul.


Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy "1848 máig is érvényes követelése, hogy az állam is vállalja a felelősséget azért, hogy a fejlődés az egész országot szolgálja, ne csak egyeseket."

Schiffer András, az LMP társelnöke egy Táncsics-idézettel nyitott. "...a koronák és trónusok csak addig állhatnak fenn, míg a népek szegények, tudatlanok" - szólt az idézet. Schiffer szerint Táncsics Mihály mondatainak a mai globális kapitalizmus korszakában kell értelmet adni, olyan korban, mikor a világ összes megtermelt vagyonának fele az emberiség egy százalékának kezében van. "A fegyverkezésre fordított összeg gyorsabban nő, mint az oktatásra fordított pénz, a koronák és trónusok helyét a profitérdek veszi át". A társelnök úgy gondolja, hogy itthon az emberek kétharmada az átlag alatt keres, a bérszínvonal pedig 10-15 százalékkal marad le a környező országokéhoz képest. Schiffer adatai szerint az oktatásra fordított kiadás az elmúlt években a GDP-hez képest 30 százalékkal csökkent. "Orbán szerint nem lehet megakadályozni, hogy a legbátrabbak külföldre menjenek" - mondta. Schiffer szerint viszont meg lehet akadályozni, többek között a mikrovállalkozások és a kreativitás támogatásával, a hűbéri viszonyok eltörlésével.

Schiffer Petőfi Sándor A királykhoz című verséből vett idézettel zárt: "Bármit mond a szemtelen hízelgés, nincsen többé szeretett király!"


10:45

Ostyáni János

Nemzeti ünnep, Március 15. Kálvin tér, kormányellenes demonstráció, Büki Zoltán

Büki Zoltán


10:44

Joó Hajnalka

Büki Zoltán ellentüntető megköszönte a rendőrségnek, hogy tüntethet. Körülbelül ötvenen lehetnek már csak.


A rendőrök közül sokan Határőrség feliratú dzsekiben állnak, pedig olyan elvileg már nincs.


10:41

Mindenkit felmatricáznak

Joó Hajnalka

Összesen 1000 lengyel lehet, már kideríthetetlen, ki lengyel, ki magyar, mert egy férfi a kezében egy matricás gurigával körbemegy, és mindenkire rányom egy kétnyelvű matricát, hogy „lengyel-magyar, két jó barát”. Eleinte csak lengyelekre tette, most már mindenkire. A magyarok mindenesetre nagyon meghatódnak.


A matricás férfi azt mondta, sokan csak a lengyel-magyar barátság miatt jöttek, nem Orbán miatt. Sok lengyel ennek ellenére Orbános kitűzőt hord. Tudósítónk egy idősebb lengyel férfitől megkérdezte, mi áll a kitűzőn Orbán Viktor fényképe alatt, de az illető nem beszélt angolul, azt hitte, elkérjük a kitűzőt, ezért készségesen levette a kabátjáról és mindenáron oda akarta adni.


10:37

Ostyáni János

Nárcisz, Nemzeti Múzeum, Múzeumkert, Orbán Viktor, nemzeti ünnep, március 15.

Többen nárcisszal a kézben érkeztek a Nemzeti Múzeumhoz


10:28

Joó Hajnalka

Egy több méteres lengyel molinón mindkét nyelven az áll: "Üdvözöljük a győztes Orbán Viktor miniszterelnököt, sok sikert kívánunk a testvéri magyaroknak!"


10:25

Alternatív ellentüntetők is megjelentek

Joó Hajnalka

A hivatalosan bejelentett, Büki Zoltán-féle tüntetés mellett megjelent egy 30 fős, alternatív ellentüntető csapat is, akiket egy nyugdíjas férfi szervezett a Facebookon. Hangszóróval, síppal-dobbal igyekeznek túlharsogni az állami ünnepség dallamait és felszólalóit.


10:22

Ostyáni János

kormányellenes demonstráció, Büki, Nemzeti ünnep, Március 15.


10:20

Attrocitás Orbán hívei és az ellentüntetők között

Joó Hajnalka

A Kálvin tér sarkán összeszólalkoztak Orbán szimpatizánsai és az ellentüntetők, akik közül többen kockás kokárdát viselnek. Orbán hívei "takarodjatok!" felkiáltással akarják csitítani az ellentüntetőket.


10:18

Még mindig több a lengyel

Joó Hajnalka

Negyed órával a miniszterelnök beszéde előtt még mindig a lengyelek vannak többen a Nemzeti Múzeum előtt. Egy lenygel lap szervezésében nagyjából háromszázan jöttek. Beszéltünk néhány fiatal lengyellel, akiknek fogalmuk sem volt Orbán Viktor politikájáról, "de örültek, hogy van lehetőségük megismerni egy másik országot."


10:14

Ostyáni János

Nemzeti Múzeum, Múzeumkert, Orbán Viktor, nemzeti ünnep, március 15.


10:10

A lengyelek már megérkeztek

Joó Hajnalka

a Nemzeti Múzeum elé, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszédet fog mondani nemsokára. Körülbelül 2-300 lengyel van a múzeum előtt, tőlük 50 méterre pedig ellentüntetők, akik síppal, dobbal, dudával, nemzeti lobogóval és transzparensekkel kiabálják túl a múzeum lépcsőjén éneklő kórust. A nemzeti ünnep résztvevőit rendőrsorfal választja el az ellentüntetőktől. Az 50-80, nagyrészt esőkabátos rendőrből álló sorfal könnyedén átjárható, szabadon lehet mozogni a két egyidejű rendezvény között.