Orbán Viktor: mi győztünk a legjobban

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

„Győztünk, nagyon győztünk, mi győztünk a legjobban” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz eredményvárójának helyszínén a Millenárison. Hangsúlyozta: az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, vagyis arányaiban ők járultak hozzá legjobban a győzelemhez. „Három a magyar igazság, megvan a második” – utalt az őszi önkormányzati választásokra.


A kormányfő a mandátumot szerzett 12 fideszes EP-képviselővel a háta mögött tartott beszédében azzal indokolta szavait: alapvetően a szerénység, a mértéktartás és az alázat számára a „politika zsinórmértéke”, de nem a választások éjszakáján. Orbán örömét fejezte ki, hogy az RMDSZ és az MKP is bejutott az EP-be, mert ők a magyarországi képviselőkkel együtt minden eddiginél erősebben képviselhetik a magyarokat. Kiemelte azt is: a 6 közép-európai országból Magyarországon volt a legmagasabb a részvételi arány, ezért köszönetet mondott minden szavazónak, akik ezzel “kiálltak Magyarország mellett”. Szerinte az EP-képviselők a magyarok előretolt helyőrsége lesznek, akik külföldön is a hazát védik és akiknek ki kell vívniuk a tiszteletet a magyaroknak. Emellett nem szabad hagyniuk, hogy az európai keresztény civilizáció közös értékeivel ellentétes útra lépjen az unió. A kormányfő pártállástól függetlenül gratulált minden leendő EP-képviselőnek, akiket arra kért, hogy védjék meg Magyarországot és a magyar emberek érdekeit és Brüsszelben is becsülettel szolgálják a hazájukat. Felhívta a figyelmüket: „Európa a mi otthonunk, de Magyarország a mi hazánk”, ezért soha ne feledjék, hogy Magyarország az első. Orbán szavai szerint egyébként a választás eredményével a magyarok az egység erejével ismét nemet mondtak a bal- és jobboldali szélsőségekre is.


Ide kattintson tovább, ha több EP-választásos tartalomra kíváncsi

Az EP-választást élőben követheti percről percre: részvételi adatok, szavazó politikusok, Facebook-posztok és érdekességek, minden egy helyen – ide kattintva meg is nézheti. Igaz-e a legenda, hogy az Európai Parlamentben az MSZP- és Fidesz-képviselők egyetértenek a legtöbb kérdésben? Kik a legnagyobb ellenfelek az EP-ben? Mi folyik ott egyáltalán? Öt év több mint 7000 szavazásának elemzésével és vizualizációjával válaszolunk a kérdésekre. Három konkrét sztorit is megnézünk – ide kattintva olvashatja EP-snowfallunkat.