Orbán Viktor megfeledkezett néhány hidegvérű gyilkosról

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

A miniszterelnök szerint minden terrorista bevándorló. Vannak néhányan, akik ezt most minden bizonnyal kikérnék maguknak. És nem a terrorista jelzőt, hanem a bevándorlózást.


Minden terrorista bevándorló, lényegében ezt állította Orbán Viktor a Politiconak adott hétfői interjújában.Természetesen nem elfogadott, de a tényszerű igazság az, hogy minden terrorista alapvetően migráns. A kérdés az, hogy mikor vándorolt az Európai Unióba.

Az elmúlt évek merénylőinek többségére ez valóban igaz, főleg, ha Orbán szavait kiterjesztve értelmezzük, és a másod-harmadgenerációs bevándorlókat is ide értjük, és még inkább, ha iszlamista terroristákról beszélünk.

De azért akad ellenpélda is, amikor a sommás kormányfői megállapítás mégsem tűnik igaznak. Az Economist grafikonján látható, hogy a legkevesebb két áldozattal járó merényletek közül melyeket okozták iszlamisták (zölddel) és nem iszlamisták (pirossal).

Utóbbiak közül összegyűjtöttük azokat a 2000 óta történt európai terrortámadásokat, amelyekről nagy biztonsággal el lehet mondani, hogy elkövetőik nem bevándorlók voltak.


Harcoló Népi Forradalmi Erők, 2013

A görög szélsőjobboldali párt, az Arany Hajnal két tagját ölték meg az Athénhez közeli egyik irodájuk előtt. Szemtanúk szerint a gyilkos motorkerékpárral, sisakkal a fején várta áldozatait, majd miután lelőtte őket – egy harmadik párttag is súlyosan megsérült –, elhajtott. A terrortámadást két héttel később vállalta magára az addig még teljesen ismeretlen Harcoló Népi Forradalmi Erők.


Giovanni Vantaggiato, 2012

Vantaggiato a brindisi Morvillo-Falcone szakközépiskolánál robbantotta fel három gázpalackból készült robbanószerkezetét. A merényletben egy 16 éves lány, Melissa Bassi meghalt, és többen súlyosan megsérültek. Giovanni Vantaggiato azóta sem árulta el, hogy miért robbantott, állítólag egy számára kedvezőtlen bírósági ítélet miatt állt bosszút.


Giovanni Vantaggiato


Anders Behring Breivik, 2011

Noha nem Európai Unió, Breivik Norvégiában 77 embert ölt meg 2011-ben. Először Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, itt nyolc ember vesztette el életét, és sokan megsérültek.

Két órával később rendőregyenruhában áthajózott Utoja szigetére, ahol a norvég Munkáspárt ifjúsági szervezete táboroztatott gyerekeket. Válogatás nélkül lövöldözött rájuk, áldozatai túlnyomórészt tizenévesek voltak. Szerinte a gyerekek nem voltak ártatlanok, mert a multikulturális értékek fenntartásáért dolgoztak.


Forradalmárok Szektája, 2010

Valószínűleg szélsőbaloldali terroristák ölték meg Athénban az újságíró és rádióvezető Szókratisz Gioliaszt. Az akkori hírek szerint három vagy négy támadó lőhetett rá összesen tizenötször azután, hogy a házából azzal csalogatták ki, hogy éppen ellopták az autóját. A mai napig nem derült ki biztosan, hogy a Forradalmárok Szektája a felelős a merényletért, viszont a megtalált töltényhüvelyekből feltételezhető. A rendőrség közleménye szerint ugyanis „a ballisztikai vizsgálat kimutatta, hogy a támadásban használt fegyvereket ... használták olyan támadásokban, amelyekért a Forradalmárok Szektája vállalta a felelősséget”.

Például abban, amelyben egy 41 éves terrorelhárító tisztet öltek meg 2009-ben. A férfit a kocsijában lőtték le, az elkövetők pedig motorkerékpárral menekültek el a szintén athéni tetthelyről.


Karst Tates, 2009

A 38 éves Karst Tates autójával hajtott a királyi családnak szervezett apeldoorni fesztivál résztvevői közé. Hét ember halt meg, köztük a merénylő. További 12 ember pedig megsérült. Tates célja valószínűleg egy busz volt, amelyen a holland királynő és családja tartózkodott, de odáig nem ért el. Azt nem tudni, pontosan mi volt az indítéka, állítólag munkája és lakása elvesztése miatti kétségbeesésében ragadtatta magát a támadásra.


bevándorlás, terrorizmus


ETA, 2009

Autóba rejtett bomba robbant fel 2009 nyarán a spanyol Civil Gárda irodája előtt Calviában, a merényletben két gárdatag is meghalt. A hatóságok a támadással a baszk nacionalista ETA-t vádolták. Ugyanebben a városban pár órával később egy rendőrautó alatt találtak bombát, de hatástalanították a rendőrök.


Új Vörös Brigádok, 2003

Az olasz terrorszervezethez több merénylet is köthető. 1999-ben az akkori olasz kormányfő, Massimo D'Alema tanácsadóját, Massimo D'Antonát ölték meg Rómában. 2002-ben szintén egy miniszterelnöki tanácsadót, Silvio Berlusconi gazdasági szakemberét, Marco Biagit gyilkolták meg.

2003-ban pedig a szervezethez köthető két férfi kezdett el lövöldözni egy járőrre egy vonaton Arezzonál. Az egyik támadó és a rendőr meghalt, a másik terroristát pedig letartóztatták.bevándorlás, terrorizmus

A Massimo D'Antona elleni merénylet elkövetői


Petri Gerdt, 2002

A 19 éves finn vegyészhallgató egy vantaa-i bevásárlóközpontban robbantotta fel magát. A fiú saját maga által készítette a bombát, amely tartalmazott sörétes puskagolyókat, fémszilánkokat és alumínium-nitrátot. A támadásban heten haltak meg, és 166-an sérültek meg.