Orbán Viktor kiosztotta a feladatokat

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Letette az esküt a harmadik Orbán-kormány pénteken az Országgyűlésben. Ünnepi beszédében a kormányfő kiosztotta a feladatokat minden miniszterének és arról is beszélt, hogy néppárti kormányzásra készül.


Nagy gondolatok helyett nagy tettek

A pénteken megalakuló kabinet célja, hogy néppárti kormány legyen, néppárti kormányzást folytasson. Szavai szerint a néppárti kormányzás több, mint a demokrácia szabályainak betartása – Abraham Lincoln gondolatait idézve –, a népből, a néppel és a népért folytatott kormányzást jelent. A néppárti kormány az emberektől kapott felhatalmazással az emberekkel közösen az emberekért tevékenykedik, vagyis elutasítja az elitizmust. „Az elitek ezért cserébe ezt populizmusnak szokták nevezni” – mondta Orbán. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 24 évben az összes kormány munkáját testközelből figyelhette, hasznos erkölcsi és gyakorlati tapasztalatokat szűrhetett le, ami megadja a lehetőséget, hogy kiérlelt szempontok alapján, határozott célok és világos elvárások mentén alakíthassa meg a szabad Magyarország 10. kormányát. Orbán szerint Magyarország kormányának egységes és erős nemzetet kell vezetnie azon az úton, amelyen négy éve elindult.

A tisztelet kultúrája és a munka becsülete

Hangsúlyozta: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van, ezért mindig minden helyzetben a három harmadot kell képviselnie, ráadásul a kormány az egész magyar nemzetet képviseli, ezért feladata, hogy bármivel és bárkivel szemben álljon ki az egész magyar nemzetért. Hozzátette: ha kell, határozottan fel fognak lépni mindenféle szélsőségek ellen, hiszen a többségnek joga van megvédenie önmagát és kötelessége megvédeni a mindenkori kisebbségeket is. A kormány emellett az országban uralkodó közállapotok erköcsi alakulásában is szerepet akar játszania és meg akarja teremteni a tisztelet kultúráját és a munka megbecsülését. Orbán Viktor szerint az elmúlt négy év a nagy és bátor gondolatok időszaka volt és az ekkor megteremtett szilárd alapokon most a nagy tettek korszaka következik. Ehhez komoly teherbírású és magas szakítószilárdságú emberekre van szükség.


A kormány elleni támadások Lázár munkájának sikerei

Orbán Viktor a kormány tagjainak bemutatásakor külön kitért arra: 1998-ban és 2010-ben is más-más módszerrel, munkarenddel és eszközökkel próbálta meg összefogni a kormány munkáját és koordinálni a minisztereket, de egyiket sem érezte javíthatatlannak. Harmadik kormányában az eddigi tapasztalatait összegzi az új Miniszterelnökség felállításával. „Fiatalok a csatába, öregek a tanácsba” – fogalmazott Orbán, aki szerint a kancellária lesz a kormány ideggközpontja. Mint mondta: a kormány elleni támadások a tárca élére kinevezett Lázár János sikeres munkájának a bizonyítékai. „Nehéz, de szép munka ez”, és Orbán biztos benne, hogy Lázár örömét leli majd benne és az ország előnyére végzi majd azt.


Varga mindenkinek munkát ad

Orbán szavai szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter feladat lesz a munkaalapú gazdaság kiépítése és a teljes foglalkoztatottság megteremtése, valamint az, hogy Európai Központi Bank csütörtöki „történelmi döntéseinek következményeire készítse fel a magyar gazdaságot”. (Az EKB tegnap csökkentette az euró alapkamatát és negatívra csökkentette a betéti kamatot – a szerk.)


Navracsics bravúrra van ítélve

Navracsics Tibornak külgazdasági és külügyminiszterként minden jelentős külhatalmat érdekeltté kell tennie a magyarok sikerében. A kormányfő szerint ez a munka bizony „bravúrt követel”, de éppen ezért kérte fel éppen őt.


Trócsányi közbizalmat állít vissza

Az új igazságügyi miniszter Trócsányi Lászlónak a feladata az lesz, hogy a nemzetközi térben védje meg Magyarország alkotmányos identitását, itthon pedig az igazságszoltáltatásban „meginogni látszó” közbizalmat kell ismét szilárddá tennei.


Pintér a félelem ellen

Pintér Sándor belügyminisztertől 1998-ban megkezdett munkásságának töretlen folytatását várja Orbán Viktor: teremtse meg a mindennapok biztonságát, legyen kemény, hajlíthatatlan és igazságos, és gondoskodjon arról, hogy soha senkinek ne kelljen félnie.


Seszták állami vagyont őriz

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter feladata az állami vagyon őrzése és gyarapítása, az újraiparosítás és az új szerkezetű gazdaság kialakítása. Orbán szerint a fejlesztési tárca „harcos hely”, a figyelem és a támadások közkedvelt célpontja, hiszen ez a tárca felel az állami vagyonért, infokommunikációért, a közlekedésért és az energiaellátásért.


Balog nemzetet ment

Balog Zoltán emberierőforrás–miniszter dolga lesz Orbán szerint a „fájdalmas népesedési folyamatok” megállítása és megfordítása, vagyis a nemzetmentés modern formája.


Fazekas igazítja a földtörvényhez a támogatásokat

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek el kell érnie, hogy a magyar földet a magyar gazdák művelhessék és az ezt szolgáló földtörvényhez kell igazítania az agrár- és vidéktámogatás rendszerét.


Hende helyet keres a honvédségnek

Hende Csaba honvédelmi miniszter dolga lesz, hogy megtalálja a Magyar Honvédség helyét a 21. századi nemzetközi együttműködési rendszerekben és folytassa az eddigi sikereket a nemzetközi missziókban.


Semjén Zsolt, a horgony

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként és tárca nélküli miniszterként képviseli azt a kereszténydemokráciát, amely a kormány számára világszemléleti, filozófiai és értékrend-szempontból is a horgonyt jelenti.