Orbán Viktor "izgalmas és szép" vitát vár az uniós bevándorlásról

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Szeretné, ha gyorsan megvitatná a magyar parlament a brüsszeli tervet, amelynek „menekültosztásról” szóló részét ő korábban őrültségnek mondta. A dolog azért sürgős, mert a miniszterelnök már országgyűlési felhatalmazással szeretne menni a bevándorlási politikáról szóló júliusi uniós csúcsra.


Orbán Viktor az Országházban - egy más témában tartott sajtótájékoztatón - elmondta: a bizottság javaslata nemcsak az illegális bevándorlással foglalkozik, hanem általában az EU stratégiáját tartalmazza a bevándorlás kérdésének össze részletével kapcsolatban.


Orbán Viktor

Orbán: őrült ötlet

Az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetésének ötletéről, amelyet az Európai Bizottság javasol a tagállamoknak, Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában meglehetősen elutasítóan nyilatkozott: őrült, méltánytalan ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint „valaki beengedi a menekülteket a saját országába", majd utána „szétosztja" a többi tagállam között.

Ezt terjesztené a parlament elé, és javasolja az Országgyűlésnek, valamint a közvéleménynek, hogy megvitassák, mivel értenek egyet belőle és mely részek ellentétesek Magyarország érdekeivel. "Izgalmas és szép vita előtt állunk" - fogalmazott.

Jó lenne, ha erre még az Európai Tanács júniusi csúcstalálkozója előtt sor kerülne, mert akkor úgy mehet az eseményre, hogy bírja a magyar parlament egyértelmű felhatalmazását - közölte a kormányfő.

A Welt am Sonntag című vasárnapi német lap közölt újabb részleteket a brüsszeli javaslatról, amely az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetéséről szól. A brüsszeli testület szerdán mutatja be a javaslatot, amely szerint az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát - a tagállami kvótát - egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.