Orbán Viktor is felkerült az erdélyi magyar közéleti tabulistára

-

Erdélyi magyar sajtósok készítettek listát azokról a témákról és személyekről, amelyekről és akikről szerintük nem szabad beszélni. Ez egy korábbi, 11 évvel ezelőtti felmérés megismétlése. Az eredménye is nagyon hasonló lett. Meglepő viszont, hogy az RMDSZ jelenlegi elnökét nem tartják „szent tehénnek”.


Bár több mint 40 embert kértek fel arra, hogy kellő diszkréció mellett nevezze meg a romániai magyar közéleti tabukat, de mindössze 11-en éltek az intellektuális játék lehetőségével. Külön érdekes, hogy a mostani tabulista alig különbözik a 11 évvel ezelőttitől, tudniillik a Transindex az internet őskorában is elvégezte ugyanezt a házi kutatást.


Na, ki és mi van a listán?

A nagy témák: az erdélyi magyar politikusok korrupciója, az egyházak, egyházi méltóságok megkérdőjelezhetetlen tekintélye, a magyar oktatásnak a román oktatához képest is silány minősége, az erdélyi magyarok intoleranciája, a másság gyűlölete. Lista készült a „szent tehenekről” is. Ők: Wass Albert, Nyírő József, Orbán Viktor, Markó Béla, Bayer Zsolt, Szász Jenő, Tőkés László, Böjte Csaba, Ráduly Róbert, Barabási Albert-László, illetve, mint ahogy az összeállítás fogalmaz, „minden pap és lelkész, történész, néprajzos, helytörténész és képzőművész.”

Mi nem szerepel az amúgy elég terebélyes listán? Például a jelenlegi RMDSZ-elnököt, Kelemen Hunort senki nem jelölte meg szent tehénnek. Ugyanígy, a válaszoló újságírók nem jeleztek tabunak egyetlen olyan témát sem, amely valamilyen módon a magyar-magyar viszonyra, Magyarországra utalna, leszámítva Orbán Viktor személyét.