Orbán Viktor felesége migráns gyerekeknek vitt adományt

Fotó: MTI / Kiss Tamás / MÖS

-

Lévai Anikó azt mondta, az állam dolga, hogy védje a határt és az embereket, a civileknek pedig olyan erkölcsi és morális normák szerint kell eljárniuk, amit a lelkiismeretük diktál.


Migráns gyerekeket segített a Magyar Evangélikus Egyház egymillió forintos adományából az Ökumenikus Segélyszervezet, amely szerdán adta át a nagyfai ideiglenes befogadó központban lévők számára a gyerekápolási cikkeket.

"Ilyen helyezettel, amely most van, nem nézett még szembe sem az ország, sem a civil szervezetek" - fogalmazott Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor kormányfő felesége, aki azt is hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben mindenkinek a saját dolgát kell elvégeznie: az államnak az olyan állami feladatokat kell ellátnia, mint a határőrizet és az emberek védelme, "nekünk, civileknek pedig azok szerint az erkölcsi és morális normák szerint kell eljárni, amit a lelkiismeretünk diktál".Az evangélikus egyház felajánlásának köszönhetően ez az egyszeri, célzott akció a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal egyeztetve a kisgyermekek megsegítését célozta, így pelenkát, bébiételt és gyermekápolási cikkeket tartalmazó adományt adott át a szervezet - mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke Budapesten.

Az elnök-igazgató az eseményen a nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező segélyszervezeteket arra buzdította, hogy akinek van lehetősége, segítse célzott támogatással a rászorulókat.

"Nagy szükség van a civil társadalom összefogására is, hogy méltó és emberséges módon lássuk el azokat, akiknek ügyében az eljárás folyik és ez alatt az idő alatt tisztességes, emberi körülményeket biztosítsunk számukra" - hangsúlyozta. Kiemelte: a 1353-as telefonszámon, valamint a segélyszervezet honlapján online módon is lehet adományozni a rászorulók megsegítésére.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke a helyszínen látottak alapján elmondta, hogy a táborok túlterheltek, az ott dolgozók erejükön felül igyekeznek segíteni, a menedékkérők pedig tele vannak frusztrációval és bizonytalansággal. Ezért kiemelte: "a plakátháborúk helyett eljött az ideje annak, hogy mindenki a maga helyén tegye meg, amit tud".