Orbán Viktor ezeket az idézeteket olvasgatja szívesen

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Úgy tűnik, Orbán Viktor figyel azokra a nemzetközi nyilatkozatokra, amelyek az illegális bevándorlás kérdésében az ő álláspontját támasztják alá. A miniszterelnök sajtófőnöke ezeket össze is gyűjtötte nekünk.


A korábbiaknál is határozottabban beszélt Orbán Viktor Tusnádfürdőn arról, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között. “Világos összefüggés van az Európába áramló törvénytelen bevándorlók és a terrorizmus térnyerése között” - fogalmazott szombati beszédében. Szerinte a bevándorlók tömegeiből nem lehet kiszűrni a terroristákat.

A kormányfő erre már januárban is utalt a Charlie Hebdo franca szatirikus hetilap elleni támadás után is, de a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció is összemosta a két jelenséget.

Az Europol 2014-es évről szóló jelentése (pdf) ugyan egyre nagyobb problémának tartja az Iszlám Állam és az al-Kaida fenyegetését, ezt azonban nem kapcsolja össze a bevándorlással. Az EU-n belül működő rendőrségi hivatal szerint a két terrorszervezet a beszervezett európai fiatalokat főket a Közel-Keleten veti be. Ha visszaküldik őket Európába, akkor a társadalom radikalizálása a feladatuk.


Orbán Viktor és stábja azonban szívesebben idézi azokat a nyilatkozatokat, amelyek az ő álláspontját támasztják alá. A beszédében többek között az Egyesült Államok egyik vezető közbiztonsági tisztviselőjére hivatkozott, aki pont Magyarországon beszélt a terrorizmus és a bevándorlás közti összefüggésről.

A kormányfő sajtófőnökétől erről a látogatásról szerettünk volna részleteket megtudni (kezdve a tisztviselő kilétével), Havasi Bertalan ehelyett a következő idézeteket ajánlotta figyelmünkbe.

  • Matteo Renzi olasz miniszterelnök április 22-én: „Az illegális bevándorlókkal zsúfolt hajókon nem csak ártatlan családok utaznak, hanem esetleg terroristák is.”
  • Milos Zeman cseh államfő június 29-én: „Ha az európai államok befogadják a menekülthullámot, akkor az egyik líbiai miniszter figyelmeztetése szerint is terrorista sejtek lesznek köztük, tehát mi a menekültek befogadásával tulajdonképpen nagyon megkönnyítjük az Iszlám Állam dolgát, hogy behatoljon Európába.”
  • Angelino Alfano olasz belügyminiszter május 21-én: a tuniszi Bardo Múzeum elleni terrortámadás egyik kitervelője februárban illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba.
  • A Washington Post szerint az amerikai belbiztonsági minisztérium 2015 elején arra utasította munkatársait, hogy az illegális bevándorlók három csoportjára összpontosítsanak: a terrorfenyegetést jelentőkre, a bűnözői múltúakra és a zöldhatárt a közelmúltban átlépőkre.
  • Április 24-én tizennyolc külföldit – köztük bin-Laden egykori testőreit – vett őrizetbe az olasz rendőrség terrorellenes egysége. Szardíniai bázisukról tagokat toboroztak az Olaszországba érkező bevándorlók soraiban, és segítették őket abban, hogy továbbmenjenek más európai országokba, egyben pakisztáni és afganisztáni terrorista csoportokat finanszíroztak.
  • Februárban az ausztrál miniszterelnök új terrorellenes intézkedéseket jelentett be, többek között a bevándorlási szabályok szigorítását. Decemberben Sydney-ben két ember halt meg, amikor az Iszlám Állammal szimpatizáló fegyveres fogságba ejtette egy kávézó látogatóit. Az ausztrál miniszterelnök szerint a történtek a biztonsági szervek kudarcát jelzik, mert az elkövetőt nem is lett volna szabad beengedni Ausztráliába.
  • Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter január 22-én: „A bevándorlók soraiban a terrorizmus veszélye rejtőzik”.
  • Thomas de Maiziere német belügyminiszter december 12-én: a Németországra nehezedő migrációs nyomás egyre erősödik, és terrorista szervezetek emberei is tevékenykednek az országban.