Orbán Viktor évértékelője percről percre

-

A miniszterelnök 18. alkalommal tart évértékelőt. Most először várják tüntetők. Kövesse percről percre Orbán Viktor beszédét!


16:12

Vége a beszédnek

Joó Hajnalka

Felszabadultan cseverészve hagyják el a termet a szimpatizánsok, távozás előtt, illetve közben sokan próbálnak Orbán Viktor közelébe férkőzni.


16:09

Hajrá Európa! Hajrá, magyarok!

Joó Hajnalka

Senki nem akarhatja, hogy a mi Európánk térdet hajtson egy mesterségesen ránk kényszerített emberáradat előtt. Magyarország egyetlen lépést sem fog tenni ezen az úton - mondja Orbán, majd a megszokottól kicsit eltérve, a Hajrá Európa, hajrá magyarok! - felkiáltással zárja beszédét. Vastaps fogadja.


16:08

A jövőről van szó

Joó Hajnalka

Nem a már eldöntött és Magyarország által megtámadott kvótáról van szó Orbán szerint, hanem a jövőről, a Brüsszelben tervezett, mindenkire kötelező kvóták ellen kell harcolni.


16:07

A jelszó: népakarat

Joó Hajnalka

Hogyan állítsuk meg a betelepítési kvóta brüsszeli hadműveletét? Az európai demokrácia ősforrásával: a népakarattal - utal a héten indított népszavazási kezdeményezésre a miniszterelnök.


16:02

Nem fognak bandák vadászni a lányainkra

Joó Hajnalka

Orbán szerint Európa vezetői az eddiginél is többet akarnak: minden tagországra állandó és kötelező betelepítési szabályokat akar bevezetni. De nem hagyhatjuk, hogy ránk kényszerítsék. Nem akarunk bűnözést terrorizmust, homofóbiát és antiszemitizmust importálni Magyarországra. Nem akarunk felgyújtott menekülttáborokat, nem fognak bandák vadászni a feleségeinkre és a lányainkra. Ezért kell és ezért fogjuk visszaverni azokat, akik a kvóta ötletével házalnak Európában - érvel Orbán egyre tüzesebben.


16:01

Több front is van

Joó Hajnalka

A déli határ mellett egy másik hadszíntéren is harcolni kell: Brüsszelt meg kell állítanunk - figyelmeztet Orbán a kötelező betelepítési kvótáról hozott uniós döntés érvényesítésének veszélyeire.


15:59

Ukrajnáig fogunk védekezni

Joó Hajnalka

Meg kell erősíteni védelmi vonalainkat - mondja Orbán, összegezve, hogy eddig 85 milliárd forintot költött Magyarország a válság kezelésére. Megköszöni a határt eddig védő rendőrök és katonák munkáját, de amit eddig tettek lehet, hogy kevés lesz. Ha kell, a határ teljes hosszában, Ukrajnáig fogunk védekezni, Magyarországra pedig csak az léphet, akit beengedünk és aki betartja a törvényeinket.


15:58

Nincs jó híre

Joó Hajnalka

Nehéz tavasz elé nézünk a miniszterelnök szerint: a déli határokon fokozódni fog a nyomás, a Brüsszeli tehetetlenség egyre nagyobb káoszt idéz majd elő.


15:55

Európával van baj, nem Európán belül

Joó Hajnalka

Európai vezetői Orbán szerint nem látnak esélyt, hogy megértsék a saját nemzeteiket, ezért inkább szóba sem állnak velük. Ezért jöhetett létre az utóbbi idők legbizarrabb koalíciója Európa vezetőiből, a bevándorlókból és emberi jogi aktivistákból.


15:54

Taps

Joó Hajnalka

Nekünk sincsen kőből a szívünk - mondja Orbán, majd nagy tapsot aratva teszi hozzá: de az agyunk helyén sincsen kő.


15:51

Fontos kérdése van

Joó Hajnalka

Hogyan juthattunk odáig, hogy aki más kultúrából, más földrészről be akar jönni, azt ellenőrzés nélkül beengedjük? - teszi fel a kérdést a miniszterelnök. Pedig szerinte van mit megvédenünk.


15:49

A történelem ránk rúgta az ajtót

Joó Hajnalka

A bevándorlás sosem békés: meglévő helyet, kultúrát akarnak elfoglalni. De nem haragudhatunk ezért a bevándorlókra: ők áldozatok. Európa vezetőire kell haragudnunk, akik a süllyedő hajó megmentése helyett azon dolgoznak, hogy kijelöljék a nemdohányzó csónakokat.


15:47

Vissza a realitásokhoz

Joó Hajnalka

Még nem késő hogy Európa megérte De Gaulle-tábornok leckéjét: a politikának a realitásokon kell alapulnia. Hiába építjük a világot a legnemesebb eszmék iránti vágyból, ha annak nincs köze a valósághoz.


15:46

Nem akarunk feszültséget

Joó Hajnalka

A fogyatkozó Európa gondjait nem tudjuk megvédeni a muszlim világgal, ha nem akarjuk elveszíteni értékeinket, ha nem akarunk kezelhetetlen feszültségeket.


15:44

Sokan lesznek

Joó Hajnalka

Európa népességénél is nagyobb tömeg indulhat meg a következő években. Ideje elengedni az illúziókat és ideológiákat: párhuzamos világok épülnek, amelyek visszaszorítják majd a mi életformánkat, kultúránkat.


15:41

A veszély neve: népvándorlás

Joó Hajnalka

Emlékeztet: már egy éve figyelmeztetett, hogy újkori népvándorlás veszi kezdetét. Akkor sok bírálatot kapott érte, ma már történelmi tény, amit senki nem vitat.


15:40

Joó Hajnalka

Orbán Viktor évértékelő


15:40

Veszély van

Joó Hajnalka

Hogy miért nyújtotta ilyen hosszúra a visszatekintést, az eredmények sorolását? Ma veszély fenyegeti a pénzügyi stabilitást, az épp csak megindult gazdasági felzárkózást, a helyreállított közrendet, a terrormentes közbiztonságot és a lassan helyreálló nemzeti kultúrát is. Sőt, nemcsak az került veszélybe, ami már megvan, hanem az is ami lehet.


15:35

Magyarországnak a béketáborban a helye

Joó Hajnalka

Hol tart ma Magyarország a világpolitikai térben? Berlin - Moszkva Ankara tengelyen szokás helyezkedni, de nem kell mindig egyszerre szövetségre lépni mindhárommal. Mi magyarok a békében vagyunk érdekeltek, a béketáborban a helyünk és nem érdekünk belerángatni magunkat se a németekkel, se az oroszokkal , se a törökkel szemben akciókba.


15:33

Tér és idő

Joó Hajnalka

A hol tartunk? kérdést feltéve mindenki automatikusan az időre gondol, nem a térre - mondja Orbán, de ma ez másként van szerinte. Úgy is megváltoztatja egy ország a helyét, hogy fizikailag nem mozdul egy tapodtat sem.


15:31

Nem lesz béremelés

Joó Hajnalka

Minden évben mindenki léphet egyet előre, a béremelések mértékét a gazdaság teljesítménye szorítja keretek közé - érvel Orbán, ismét egyszerű bérkövetelésként beállítva a tanárok és egészségügyi dolgozók tiltakozását. A magyar gazdaság még mindig nem elég versenyképes - erősíti újra, miért nincs több pénz jelenleg a béremelésekre.


15:29

A Klik sem foghat ki rajtunk

Joó Hajnalka

Az önkormányzati adósságkonszolidációról szólva elsőként említi a tanárokat és az orvosokat, a Kliket. Ha elbírtunk egy IMF-fel és ezer milliárdos adóssággal, egy Klik sem foghat ki rajtunk - arat tapsot Orbán.


15:27

Még mindig kommunisták

Joó Hajnalka

Vissza a kommunistákhoz: a leghatározottabban vissza kell verni őket és távol tartani őket a kormány rúdjának még a környékéről is - szólít fel Orbán, nem mintha a felvetésnek lenne aktuálisan bármilyen veszélye.


15:26

Hol vannak a migránsok?

Joó Hajnalka

Már negyed órája tart a beszéd, de még egy szó sem esett a migránsokról.


15:23

Az eredmények

Joó Hajnalka

Hosszú-hosszú történelmi kitérő után Orbán a 2010-től hozott kormányzati eredményeket sorolja. 2014-re lezárult a stabilizáció korszaka és repülő rajtot vett az ország, visszaszerezve az esélyt egy újabb történelmi felzárkózáshoz. Ez nem könnyű, nem egyszerű és nem gyakori dolog- érvel.


15:18

Most

Joó Hajnalka

Most lehet cselekedni, bátornak lenni, menni előre, mert most épül, épülhet az, amit polgári Magyarországnak gondolunk - folytatja a gondolatot.


15:14

Történelmi dimenziók

Joó Hajnalka

Több mint harminc éve gályázom a hazai és nemzetközi politikában - mondja Orbán, ez feljogosítja szerinte hogy történelmi dimenziókról beszéljen. Mekkora hányadát tettük meg az útnak? - kérdezi. Azt tudni, hogy tíz évet volt kormánya már hatalomban, de azt nem, hogy ezzel a polgári kormányzásnak éppen mekkora hányadát tölti.


15:12

Hol tartunk?

Joó Hajnalka

Itt állunk hát őszülő rendszerváltók, megfürödve. Van már generáció, aki velünk szemben követeli a nemzedékváltást - indokolja a kormányfő, hogy először az időről, a hol tartunk-kérdéséről kell beszélnie.


15:11

Kommunisták

Joó Hajnalka

Máris a kommunistáknál tartunk, nem derült ki - mondja Orbán - hogy lett-e belőlük demokratikus szalonna. A ma élő tíz millió magyarból már több mint négymilliónak nincs személyes emléke a kommunizmusról. A disszidáljunk-e dilemmából a vállaljunk-e külföldön munkát dilemmája lépett.


15:09

Nevetéssel indul

Joó Hajnalka

Orbán Viktor első mondataival megnevetteti a hallgatóságot, mikor a Kis magyar pornográfia című könyvre utalva fejtegeti, milyen a jó beszéd.


15:08

Megérkezett

Joó Hajnalka

Nagy taps kíséri a miniszterelnök pulpitusra lépését. Külön köszönti Schmitt Pált és feleségét, illetve Kövér László házelnököt.


15:05

Az első értékelés a migrációs válság kezdete óta

Joó Hajnalka

Mintha a bevándorlással új időszámítás kezdődött volna tavaly óta Balog Zoltán szerint. A jó vezető meg tudja különböztetni, mi a jó döntés és mi a zaj, a kiabálás - utal az odakint kezdődő tüntetésekre az emberei erőforrás miniszter.


15:04

Joó Hajnalka

Rövid taps fogadta a terembe lépő miniszterelnököt. Balog Zoltán, a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Egyesület elnöke arra kéri Orbán Viktort, beszéljen arról, mi az ami rendben van és mi az ami nincs.


15:01

A közönség

Joó Hajnalka

Balázs Péter, Pitti Katalin, Sasvári Sándor is eljött, Tiborcz István, a miniszterelnök veje is megérkezett, az utolsó előtti sorban foglaltak helyett Ráhellel.


14:56

Már majdnem tele a terem, perceken belül kezdődik az évértékelés

Joó Hajnalka

Tarlós István budapesti főpolgármester, Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Rogán Cecília a második sorból hallgatják majd a miniszterelnök beszédét. A kormány tagjai már mind helyet foglaltak, Orbán Viktor azonban még nem lépett a terembe. A várakozás percei alatt Ákos Veled utazom című dala szól.


14:36

Mindig ugyanúgy

Vándor Éva

Orbán Viktor 1999 februárjában, első miniszterelnöksége idején indította el az évértékelők sorozatát, beszédét akkor és azóta is minden évben a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésére mondta el.


14:33

Idén is a Várkert Bazár a helyszín

Vándor Éva

A tavalyi után ez a második alkalom, hogy Orbán Viktor a felújított Várkert Bazárban szólal meg, és az évértékelések tizennyolc éves történetében az első olyan, amikor beszéde alatt odakint tüntetők demonstrálnak majd. Ha gyorsan képbe akar kerülni az eddigi évértékelőkkel, itt megteheti.