Orbán Viktor elszólta magát a népszabisokról

Forrás: Origo

-

A Népszabadság munkatársai megtették, amit a miniszterelnök javasolt.


Orbán Viktor pénteken először beszélt a Népszabadság megjelenésének felfüggesztéséről. Brüsszelben, az EU-csúcs után az Eurológus kérdésére válaszolt.


„Magántulajdonban lévő lappal akkor foglalkozik a kormány, ha az hozzá fordul.”

– mondta a miniszterelnök.


A Népszabadság felfüggesztett munkatársai ezt magukra vették, és Facebook-oldalukon reagáltak.

Ezt írják: „A kormány a közelmúltban teleszórta az országot olyan plakátokkal, amelyek szerint »Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket«. Október 8., a Népszabadság felfüggesztése óta azon gondolkodunk, hogy ez vajon csak a Magyarországot egyébként következetesen elkerülő menekülteknek szól, vagy a magyar kormánnyal üzletelő külföldi befektetőkre is érvényes.”

A szerkesztőség ezután tíz pontban sorolja föl, hogy miért volt törvénytelen és etikátlan, ami a Népszabadsággal történt, majd ezt kérdezik:

„Kérem, szíveskedjék tájékoztatni róla, hogy elegendő-e ennyi törvénysértés a kormányzati cselekvéshez, vagy ellenkezőleg, a Népszabadság osztrák tulajdonosi hátterű kiadója a kormány hallgatólagos támogatásával továbbra is büntetlenül fittyet hányhat Magyarország törvényeire és nyolcvan magyar munkavállaló jogaira.”Végül arra hívják föl a figyelmet a népszabisok, hogy a miniszterelnök elszólta magát. A kiadó ugyanis nem az újság bezárását, csak felfüggesztését jelentette be, amíg ki nem alakítják az új Népszabadságot. Orbán azonban azt mondta a lap újságíróiról:


„Nagyon remélem, hogy a többi baloldali lapnál kapnak állást.”

A miniszterelnök tehát tudja már, hogy a Népszabadság nem fog többé megjelenni, legalábbis nem a régi munkatársaival.