Orbán Viktor benyújtotta az alkotmánymódosítás szövegét

Fotó: Polyák Attila

-

Ígéretéhez híven a parlament hétfői ülése előtt Orbán Viktor miniszterelnök benyújtotta az alkotmánymódosításról szóló javaslatot.


Az országgyűlés honlapján már látható a benyújtott javaslat.

A módosítás elvi alapja, hogy bekerül a Alaptörvényben az „alkotmányos identitás” fogalma. (Erről itt olvashat bővebben.) Így a Nemzeti hitvallás - vagyis a jogszabály preambuluma – azzal egészülne ki, hogy: „„Valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége.”

Emellett a jelenlegi szöveg mellé bekerülne: „az Alaptörvényből eredő egyes hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja . Az e bekezdés szerinti hatáskörgyakorlás összhangban kell álljon az Alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, továbbá nem korlátozhatja Magyarország területi egységére , népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.” Majd ismét visszaköszön az új fogalom: „Magyarország alkotmányos identitásának védelme az állam minden szervének kötelessége.”

A módosítás érdemi része szerint: „Magyarországra idegen népesség nem telepíthet ő be. Idegen állampolgár - ide nem értve az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárait - Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.” (Ez a rész korábban már kiszivárgott - gyorselemzésünk itt érhető el.)

A fentiek mellett a következők kerülnek még be: „Senki nem utasítható ki olyan államba, vagy nem adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá. ... Magyarország - ha sem származási országuk, sem más ország nem nyúj t védelmet - kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott.”


Vona Gábor, a Jobbik elnöke múlt héten, a parlamentben Orbán Viktornak címezve szavait kijelentette: „Önnek fél évbe, 15 milliárd forint eltékozlásába és egy sikertelen népszavazásába telt, hogy rájöjjön megint, a Jobbiknak van igaza az Alaptörvény módosítása kapcsán, hiszen mi ezt már fél évvel ezelőtt javasoltuk az ön számára. … Ön egy hazárdjátékot játszott Magyarországgal, a belpolitikai egójának nem tudott parancsolni, és elveszítette ezt a küzdelmet. Többszöri figyelmeztetésünk ellenére tette ezt, miniszterelnök úr, nem mondhatja azt, hogy nem mondtuk el számtalanszor, hogy válasszuk inkább az alaptörvény-módosítást, mert az ingyen van és biztos megoldás, de ön mégis ezt tette.”

(Balog Zoltán, erőforrás-miniszter az Indexnek adott interjújában hétfőn elismerte: „nem mondanám, hogy erősítette a kormány pozícióját egy közjogi értelemben érvénytelen népszavazás”.

Kétségtelen, Vona korábban is felszólalt a népszavazás ellen, ehhez azonban hozzátartozik: a Jobbik idén február 23-án – vagyis alig egy héttel azt követően, hogy Orbán Viktor bejelentette a kvótáról szóló referendum kezdeményezését – olyan alaptörvény-módosítási javaslatot nyújtott be, amely szerint: „Nem lehet országos népszavazást tartani … nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, kivéve, ha a népszavazás Magyarország bevándorlási politikáját érintené vagy olyan döntéssel kapcsolatos, amely erre érdemi kihatással van.” Vagyis februárban még igyekeztek minden akadályt elgördíteni egy esetleges népszavazás útjából. Korábban ugyanis többek között Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: nem lehet népszavazást tartani a betelepítési kvótáról, mivel az nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget érint.

Az alkotmánymódosítás sikeréhez a parlamenti képviselők 2/3-ának szavazata szükséges, vagyis a kormánykoalíció egyedül nem tudja biztosítani a kellő szavazatot. A szöveg megismerése előtt a Jobbik jelezte: elvben hajlandó támogatni a kormányt, a végső döntést azonban csak a javaslat megismerése után mondják ki.

A baloldali ellenzéki pártok – a frakcióval rendelkező MSZP és LMP – előre bejelentették, hogy elutasítják a módosítást. A szocialisták szerint alkotmányellenes egy érvénytelen népszavazás után a referendumra hivatkozva átírni az alaptörvényt.

Bár a Demokratikus Koalíció négy képviselője hétfőn bejelentette, hogy bojkottálják a parlament munkáját, hozzátették: 2/3-os szavazásokon részt vesznek, hogy a hiányuk ne erősítse a Fidesz többségét.