Orbán Viktor: Az EU-s pénz nem kegyúri adomány, hanem megillet minket

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A miniszterelnök Érden mondta ezt, ahol megállapodást írt alá a polgármesterrel: ipari park, iskolák, óvodák, szabadidőpark épülnek, rendőrséget, ügyészséget, szakképző centrumot és Kliket is kap Érd.


Kétszáz hektáros ipari park épül Érden, a területet az állam vásárolja meg a tulajdonosoktól, hogy aztán 99 évre a város rendelkezésére bocsássa – jelentette be Orbán Viktor Érden, amikor a Modern Városok program részeként a településre látogatott.


A kormányfő azt mondta, együttműködési megállapodást írt alá T. Mészáros András polgármesterrel arról, hogy a városban rendőrkapitányság, bíróság, ügyészség is lesz, a településen az állam szakképzési centrumot és Klik-központot is létrehoz. Emellett új középiskolát, óvodát, iskolát épít Érd. Egy honvédségi területet is megkap a város, ott szabadidőpark épül.

„Utolérjük magunkat” – mondta Orbán Viktor arra utalva, hogy az elmúlt időszakban az agglomerációs Érd lakosainak száma nagy ütemben nőtt, de a városfejlesztés ezzel nem tudta tartani a lépést. (A település problémáival lapunk is foglalkozott.)
A megállapodás szerint a következő öt évben évente 8 milliárd forint jut a városnak. Orbán Viktor azt mondta, a fejlesztések főként EU-s pénzekből lehetségesek, de tudni kell, hogy


ez nem kegyúri adomány, hanem olyan pénz, ami megillet minket.

Hogy milyen ütemben és milyen sorrendben valósulnak meg a beruházások, arra a kormányfő azt mondta, a városon múlik. „Holnap is építhetünk iskolát, ha megvannak a tervek.” A jövő évi költségvetésben nincsen szó konkrét érdi fejlesztésről, mint ahogy a Modern Városok program többi eleme sem szerepel külön. Mindazt, amiről most a polgármesterekkel megállapodik, a betervezett 200 milliárdos tartalékból tudják majd fedezni – közölte a kormányfő.