Orbán Viktor: A veszély neve népvándorlás

-

Hogyan épülhetett le az a természetes ösztön, hogy megvédjük magunkat? – tette fel a kérdés 18. évértékelőjén a miniszterelnök, aki szerint Európa Hellász, és nem Perzsia, kereszténység, és nem kalifátus. Orbán Viktor üzent a tanároknak és az egészségügyi dolgozóknak is, de béremelést nem tudott ígérni. A miniszterelnök szerint nehéz tavasz elé nézünk. Brüsszelt pedig meg kell állítani.


Orbán Viktor 18. alkalommal tartott évértékelőt. A tavalyi után most másodszor szólalt meg a felújított Várkert Bazárban. Az évértékelések tizennyolc éves történetében a mostani volt az első olyan, amikor beszéde alatt odakint tüntetők demonstráltak.

Orbán Viktor Esterházy Pétert idézve kezdte az évértékelőjét. A Kis magyar pornográfia című könyvre utalva fejtegette, milyen a jó beszéd, így rögtön nevetéssel indult a délután. Innen gyorsan ráfordult a kommunistákra, és arról beszélt, hogy a ma élő tízmillió magyarból már több mint négymilliónak nincs személyes emléke a kommunizmusról. Nem sokkal később arra figyelmeztetett, hogy a leghatározottabban vissza kell verni őket, és távol kell tartani őket a kormány rúdjának még a környékétől is. Ennek az aktuális veszélyére viszont már nem tért ki.Az első igazán aktuális téma az önkormányzati adósságkonszolidáció volt, itt kerültek szóba a tanárok és az orvosok, a miniszterelnök pedig azt mondta: „Ha elbírtunk egy IMF-fel és ezermilliárdos adóssággal, egy Klik sem foghat ki rajtunk.” Ezzel nagy tapsot is aratott. A tanárok és az egészségügyi dolgozók tiltakozását ismét bérkövetelésként állította be, és ennek a logikának a mentén tárta szét a kezét: mivel a magyar gazdaság még mindig nem elég versenyképes, nincs több pénz jelenleg a béremelésekre. Hogy mégis biztassa valamivel a tanárokat és az egészségügyi dolgozókat, a gazdasági versenyképesség javítását nevezte a következő évek egyik legfontosabb feladatának.A történelem ránk rúgta az ajtót

A miniszterelnök szerint a bevándorlás sosem békés, mert az érkezők meglévő helyet, kultúrát akarnak elfoglalni. De nem haragudhatunk ezért a bevándorlókra: ők áldozatok. Európa vezetőire kell haragudnunk, akik a süllyedő hajó megmentése helyett azon dolgoznak, hogy kijelöljék a nemdohányzó csónakokat. Szerinte a 2015-ös év véget vetett azoknak az időknek, amelyekben Európa védettségét és biztonságát készpénznek lehetett venni, és nem segít az sem, hogy a brüsszeli tehetetlenség egyre nagyobb káoszt idéz elő. A déli határon fokozódó nyomás miatt ezért nehéz tavasz elé nézünk.Orbán Viktor bejelentette, hogy új katonai egységeket küldött a határra, készenléti szolgálatot rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád megyében, és utasította a honvédelmi, valamint a belügyminisztert, hogy készítsék elő védvonalak építését a magyar–román határon. Egész pontosan így fogalmazott: „Ha kell, Szlovéniától Ukrajnáig teljes hosszúságban védekezünk – mondta, majd a nyomaték kedvéért hozzátette: – Magyarország szuverén ország, ide csak úgy lehet belépni, ha betartják a törvényeket, és engedelmeskednek az egyenruhásoknak.”


Az évértékelő nem kerülhette ki a kormánynak a héten bejelentett népszavazási kezdeményezését sem. A miniszterelnök szerint ez nem a már eldöntött és Magyarország által a bíróságon megtámadott kvótáról szól, hanem az új, márciusban napirendre kerülő európai bevándorlási rendszer kötelező betelepítési kvótája ellen hívja csatába Magyarország polgárait. Orbán azt mondta, Brüsszelt meg kell állítani, mert „holdkóros bevándorláspolitikájával” szembemegy a nemzeti szuverenitással, az emberek akaratával.

Orbán Viktor beszédét „Hajrá Európa, hajrá magyarok!” felkiáltással zárta.

Az élő közvetítésünket itt olvashatja.