Megfeneklett az EU-csúcs, de nem csak Orbán miatt

Fotó: POOL / OLIVIER HOSLET

-

Orbán Viktor megvétózta a szíriai menekültek Európai Unióba való áttelepítéséről szóló javaslatot, emiatt félbeszakadt a brüsszeli uniós csúcs. Ezt közölte az MTI és az M1 híradója, és erről értesült a VS is kormányközeli forrásból. Más források szerint azonban Orbán csak az egyik a miniszterelnökök közül, akik kifogásolják a javaslatcsomagot. A tanácskozás mindenesetre elakadt, Törökország túl sok mindent kért az uniótól.


Az MTI azt írta: a magyar kormányfő azt a javaslatot vétózta meg, amely szerint török menekülttáborokból Európába telepítenének át menedékkérőket, ezért félbeszakadt a hétfői EU-csúcs.

Az Index és a 444 ugyanakkor uniós forrásokra hivatkozva arról írt, hogy több miniszterelnök is kifogást emelt a javaslatcsomag ellen. Sőt, a 444 szerint az egyeztetések menetrendje még nem tart ott, hogy egyáltalán volna mit vétózni. A lap szerint csak később kerül sor vitára és ülnek asztalhoz az uniós vezetők és a török miniszterelnök. Az M1 előbb szintén Orbán vétójáról tudósított, majd később azt közölték, hogy az uniós tagállamok vezetői nem jutottak megállapodásra Törökországgal.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a VS.hu-nak azt mondta: Orbán Viktor egészen biztosan vétózott a csúcson. Nem mondanának ilyet, ha nem ez történt volna. A kormányszóvivő nem tudta megmondani, hogy más miniszterelnök is élt-e vétóval, vagy csak Orbán. Egyelőre arról sem volt információja, folytatódni fog-e az uniós csúcs vagy sem. Kovács úgy fogalmazott, Magyarország „nem árult zsákbamacskát", a miniszterelnök már az ülés előtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy „szó sem lehet ilyen típusú áttelepítésről".A csúcstalálkozó félbeszakadását az Európai Tanács elnökének szóvivője is megerősítette. Preben Aamann a Twitteren azt közölte: a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást. A résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak.Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – fogalmazott később újságíróknak egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata hétfő este. Azt mondta, a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.

A Reuters egy uniós forrásra hivatkozva azt írta: az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi azt ígéri, blokkolni fogja a zárónyilatkozatot, ha abban nem lesz említés a média szabadságáról. Ezzel valószínűleg a török ellenzéki újságírók elleni fellépésre utal. Állítólag a görög és a ciprusi kormányfő is tiltakozott a tervezet egyes pontjai ellen, és a lengyelek is feltételeket támasztottak.


Miről folyik a vita?

Az európai uniós vezetők és török a kormányfő, Ahmet Davutoglu azért ültek össze hétfőn Brüsszelben, hogy kezeljék a második világháború utáni legkomolyabb menekültválságot. Davutoglu újabb javaslatokkal és megoldási lehetőségekkel állt elő a csúcstalálkozóra, javaslata szerint Ankara többet tenne a migránsáradat megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.

A kiszivárgott megállapodástervezet szerint az EU megduplázná Törökországnak a menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás hárommilliárd eurós összegét. Emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot. Az EU-nak minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Közben a BBC szerint a török elnök, Recep Tayyip Erdogan azzal vádolta meg az EU-t, hogy nem biztosítja a már megígért támogatást sem. „A miniszterelnököm jelenleg Brüsszelben van. Remélem, a pénzzel együtt fog visszatérni” – mondta. Törökország eddig több mint 2,7 millió szíriai menekültet fogadott be.

Tavaly több mint egymillió ember lépett be illegálisan Európába, főként Törökországon keresztül érkeztek Görögországba. Az érkezők többsége Németországba igyekszik, de a nyugat-balkáni országok korlátozó intézkedéseket léptettek életbe. Közel 130 ezer migráns Görögország északi részén rekedt, miután Macedónia lezárta a határait.