Orbán: Veszélyben van Magyarország

Fotó: MTI / Máthé Zoltán / MTI / Máthé Zoltán

-

Akit lerohannak, az nem tud befogadni – mondta a kormányfő a Parlamentben. Egységes összeurópai cselekvési tervet sürget Orbán Viktor. Az országgyűlésben, napirend előtt felszólaló miniszterelnök azt mondta, a menekülttáborokat Európán kívül kell felépíteni. Azt mondta, hogy veszélyben vannak a határaink, a törvények tiszteletére épülő életforma, veszélyben van Magyarország és az Európai Unió.


Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben napirend előtt azt mondta, ami most zajlik, az népvándorlás.


A bevándorlók ránk törik az ajtót

- fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint milliónyi bevándorló „ostromolja” Magyarország és Európa határait. „Nem látni, hogy hol a vége, az utánpótlás bőséges, milliók készülnek még az útra.” Az észak-afrikai védvonal összeomlott, az arab tavasz káoszt eredményezett. A Nyugat által üdvözítőnek tartott képviseleti demokrácia intézményei működésképtelenek ott, ahol nincs erre akarat.


Az Európai Unió gyenge, az év elején látszott, hogy ennek nem lesz jó vége. Akinek volt szeme, láthatta, hogy a migrációs nyomás fokozódik, egyre többen indulnak útnak. Az embercsempészek hatósági segédlettel építettek ki útvonalakat, az EU meghívókat is küldött - mondta Orbán Viktor.

Megismételte a többször hangoztatott álláspontját: az unió gazdag és gyenge, ez a lehető legveszélyesebb kombináció. A bevándorlók szempontjából ésszerű döntés, hogy a nehéz körülmények között élők elindulnak egy gazdag de gyenge régióba. Orbán Viktor azt mondta, „megértjük ezeket”, de szerinte ők rossz politikai döntések áldozatai.


Világosan látszik, hogy az unió nem képes magára venni az világ összes baját, nem tudjuk eltartani az összes gazdasági bevándorlót. Nem tudunk mindenkinek munkát adni, az sem biztos, hogy mindenki dolgozni akar. 


Orbán Viktor elgondolkodna azon, hogy van menekült, aki Ausztriával sincs megelégedve, és onnan is továbbállna Németországba, sőt van olyan, aki Németországban tüntet, hogy Svédországba menne, ráadásul úgy, hogy nem tartják be a törvényeket. Európa viszont a törvények betartását a fél milliárd polgárától megköveteli, a bevándorlókat viszont nem tudja rávenni a regisztrációra.

A miniszterelnök megjegyezte azt is, sokan menekültnek tekintik az illegális gazdasági bevándorlókat is. Orbán Viktor szerint


veszélyben vannak a határaink, a törvények tiszteletére épülő életforma, veszélyben van Magyarország és az Európai Unió. Ami most történik, az lerohanás. Akit lerohannak, az nem tud befogadni.

Az unióval kétfrontos küzdelem zajlik: meg kell védeni Magyarország és az EU határait, közben meg kell küzdeni a rövidlátó európai politikával is, ami szembefordult az európai emberek akaratával. Sokak nem hajlandók a veszély teljes súlyát érzékelni - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a tömeges népvándorlást nem problémaként, hanem lehetőségként élik át. Példaként a nemzetközi baloldalt hozta fel, amelynek szerinte még jó is így, ugyanis


be tudják teljesíteni a történelmi céljukat, a nemzetek felszámolását.


Orbán Viktor szerint a magyarokat azért szidják, mert kiállnak nemzeti függetlenségük mellett. A teljes uniós politikai térképen vannak olyanok, akik magatartásukkal arra biztatják a bevándorlókat, hogy Európa felé vegyék az irányt, ennek következményei Magyarország és az EU számára is katasztrofálisak: az EU nem képes megvédeni a külső határait, a belső határok zárulnak le, holott az áruk és emberek szabad áramlása - vagyis a schengeni rendszer - az egyik legfontosabb vívmány.

Brüsszel mást lát problémának, más megoldásokban gondolkodik, mint Magyarország - mondta Orbán Viktor. Egy sor uniós vívmányt és szerződést újra kell gondolni.Amíg az EU nem képes egységesen cselekedni, addig a nemzetállamok súlyos áldozatokat hozva védekeznek a fenyegetéssel szemben. Eddig is megtettünk mindent, amire jogszerűen lehetőségünk volt, ezután is erőnkön felül teljesítünk. 

Kövér László; Orbán Viktor


Orbán Viktor érvelt a nemzeti konzultáció eredményével is, amelyet 1 millióan küldtek vissza. Ez alapján azt mondta, „az emberek 80 százaléka szerint Brüsszel elhibázott politikája megbukott, szigorítani kell a szabályokon. A magyar emberek döntöttek, az országot meg kell védeni.” A miniszterelnök szerint „nem jókedvünkből építjük a műszaki határzárat és szigorítjuk a jogszabályokat a népvándorlás megfékezésére és a magyarok védelmére.” Azt is mondta, a magyarok a szerződéses kötelezettségüket tartják be, szerinte „Magyarországnak történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát.”

A probléma nem oldódik meg csak úgy, a kormányintézkedések önmagukban nem fékezik meg az emberáradatot - tette hozzá a kormányfő, szerint „hosszú küzdelem előtt állunk.” Amíg nem lesz egységes európai cselekvési terv, a problémát nem lehet megszüntetni, nemzeti hatáskörben ugyanis a problémát csak kezelni lehet.

Magyarországnak van cselekvési terve, a többi között az, hogy a görög határok megvédésébe minden uniós tagország szálljon be, a menekülttáborokat az EU-n kívül állítsák fel. A kvótarendszert továbbra sem támogatja Magyarország, mert az a következményekre vonatkozik, szétteríti a problémát és nem az okokat szünteti meg. Először a határt kell megvédeni, utána lehet arról beszélni, mi lesz azokkal, akik idejöttek. Orbán szerint a kvótarendszer abból a felismerésből indul ki, hogy az illegális bevándorlók nem akarnak hazamenni.

Orbán szerint a bevándorlókat törvénytiszteletre kell bírni; ki kell mondani, hogy az együttélésnek világos szabályai vannak, a jólét pedig nem alanyi jogon jár, hanem azért mindenki megdolgozott. Orbán Viktor felszólalása végén arra kérte a pártokat, hovatartozás nélkül támogassák a kormány a tömeges bevándorlás elleni küzdelemben.

„Hazánk csak egy van, azt mindenkinek kötelessége megvédeni.”


A kerítés működik, téli szünet nem lesz

Orbán Viktor szerint az adatokból jól látszik, hogy a magyar–szerb határon felhúzott 175 kilométeres kerítés jól működik, azon a szakaszon visszaesett az illegális bevándorlók száma. A magyar–horvát illetve szlovén határt akkor lehet megvédeni, ha be lehet vetni a katonaságot is. A miniszterelnök szerint képmutatóak és farizeusok azok az ellenzéki képviselők, akik a rendkívüli parlamenti ülésen nem engedélyezték a honvédség bevetéséről szóló javaslat tárgyalását, de közben számon kérik, hogy nem elég hatékony a védelem a horvát–magyar határon. A kerítés más országoknak is megoldás lehet. Utalt arra is, hogy a történtek után erősen kérdéses Horvátország schengeni csatlakozása. Ha minden déli állam megvédené a határait, Európa határai meg lennének védve - tette hozzá. A miniszterelnök szerint menekültügyben nem lesz téli szünet, sőt, a nyomás fokozódik: a korábbi statisztikák alapján most az év végéig még egyszer ennyi ember érkezik.


A miniszterelnök szerint a menekülttáborokban, a kijelölt fogva tartási helyeken mindenki megkapja a teljes ellátást - ideértve az orvosi ellátást, fedelet, ételt, italt. A civilek fölé mentek ennek, azokat is ellátták, aki nem voltak hajlandók bemenni a táborokba. Orbán szerint a civil szervezeteknek a kormány jelentős támogatást adott, hogy ezt a munkát el tudják végezni. „A szolidaritás messze felül van annak, amit Magyarországtól el lehet várni.” Hangsúlyozta azt is, a menedékkérő nem választhatja meg, hol akar élni.

Lesz majd egy nagyobb vita később arról, hogy akik Görögországban léptek be az EU-ba, de ott nem regisztrálták őket, csak itt, azokat miért Magyarországra küldenék vissza. „A saját jogsértő magatartására senki sem hivatkozhat, mikor a kötelezettségeiről van szó.” Orbán szerint „nem lehet ezeket az embereket visszaküldeni, mert az minden hagyománnyal ellentétes lenne.”

Fel kell készülni arra, hogy lesz kvótarendszer, azt ugyanis minősített többséggel megszavazhatják, a Visegrádi 4-ek hiába ellenkeznek, az kevés. Kitart amellett, hogy ez rossz döntés, ám ha megszavazzák, kötelező lesz. „Azt meg kell vitatni, hogy mi legyen a magyar magatartás.”


Kövér László; Orbán Viktor


Azt kell eldönteni, meg akar-e változni az EU vagy nem, ami most történik, az jó, vagy rossz - mondta a miniszterelnök. Az uniós vezetők többsége szerint ami történik, az jó, erre lehetőségként gondolnak. Ehhez joguk van, minden nemzetállamnak joga van saját akaratából megváltozni. Ahhoz is joga van, hogyha nagyszámú muzulmánt akar befogadni, és nem zavarja, hogy őket eddig a keresztény közösség integrálni, a romló keresztény és növekvő muzulmán aránnyal párhuzamos társadalmak jönnek létre.


Mi viszont - ha jó, ha rossz, ezt nem akarjuk. 

A kérdés, hogy joga van-e mondani egy országnak, hogy nem akarunk ilyen ütemben kulturális mintát váltani. Nemzeti, keresztény oldalról nézve ami zajlik, nem jó - tette hozzá Orbán Viktor. „Ragaszkodunk ahhoz, hogy a bevándorlás örve alatt sem fogadunk el olyan európai uniós politikát, ami rákényszerít minket, hogy olyanok legyünk, mint ők.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, ebből nem engednek, ezt csak a magyarok dönthetik el, Brüsszelből nem mondhatják meg.