Orbán: Vége a liberális blablának

Fotó: Orbán Viktor Facebook / Burger Barna

-

„Az egész menekültügy, az egész népvándorlás, az egész megélhetési bevándorlási probléma megfelelő látószögből nem más, mint a liberalizmus identitásválsága” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 5-i, kötcsei polgári pikniken. A Demokrata hozta le a teljes beszédet.


Orbán Viktor azt mondta, vége a „liberális blablának” nevezhető szellemi-ideológiai korszaknak, ez új esélyt kínál arra, hogy a nemzeti-keresztény eszmerendszer, gondolkodásmód visszanyerje dominanciáját immár nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

„Ez az első jó identitásválság, amit átélek” - fogalmazott a liberális identitás válságával kapcsolatban Orbán Viktor.

Szerinte


jólétben élni és ezzel egy időben liberális módon jónak látni magunkat többé Európában nem lehetséges

Azt mondta, a legveszélyesebb kombináció, amit ember ismer a történelemben az, ha az ember gazdag és gyenge. „A liberális filozófiából gyenge Európa következik, amely közben a gazdagságát meg akarja őrizni, de ha gyenge, nem tudja megőrizni” - fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor amellett érvelt, hogy különbséget kell tenni a személyes, egyéni felelősség között és aközött, ami egy modern állam kötelessége:


míg a személyes vagyonból adni nem okoz gazdasági problémát, az államiból ellátást, jólétet biztosítani a gazdasági teljesítmény szűkülését eredményezi.

A miniszterelnök szerint - Magyarországgal szemben - Európát ma a liberálisok uralják, nagyrészt az ő kezükben vannak a konzervatívok gondolatait is közvetítő, interpretáló eszközök, csatornák. Meglátása szerint ezért van az, hogy ha „egy konzervatív kancellár asszony vagy egy konzervatív miniszterelnök lép hivatalba, annak nincs mit tennie, valamilyen mértékig - és ez a mérték nem kevés - alkalmazkodnia kell ahhoz az eszközrendszerhez, amelyet az eszmeileg tőle különböző emberek tartanak a kezükben. Ettől szenved az európai jobboldal”.

Orbán Viktor beszédében a hipokritaság rendszerré szervezett gondolati térségének nevezte a liberalizmust, szervezett képmutatásnak a liberális külpolitikát - amelyben a jónak mondott tettek mögött általában pénz, olaj, nyersanyag van.

„Valójában nem jót tettek, amikor méltóztattak szétbombázni Irakot vagy éppen Szíriát, hanem a legrosszabbat”, miközben azt szeretnék, hogy a világ elismerje, ők állnak a jó oldalon - tette hozzá példaként. Orbán Viktor szerint


ideje a keresztény irgalom mellé beemelni az érvelésbe a felelősség kifejezést is.

A keresztény identitás fontossági sorrendet rajzol ki: először is felelősek vagyunk a gyerekeinkért, aztán a szüleinkért, majd a lakóhelyünkért, „aztán jön a hazánk, és aztán jöhet minden más. Tudjuk, a liberális az egész világért felelős, merthogy jó ember, minden fáj neki, ami a világban történik” - vázolta az ellenpólust Orbán Viktor.

Összegzése szerint a mostani helyzet tanulsága, hogy a határokat, valamint Magyarország etnikai és kulturális összetételét meg kell védeni, utóbbi erőszakos megváltoztatását nem kényszerítheti ki senki. Emellett fontos az is, hogy az ország sikeres maradjon gazdaságilag, mert e nélkül, „hiába vagy morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban”, eltaposnak - folytatta a miniszterelnök, aki negyedikként a „mindennapi patriotizmus” érvényre juttatását emelte ki.

Utóbbiról azt mondta, ez nem szellemi természetű dolog, hanem életösztön, napi rutin, mint az, hogy magyar terméket vásárolunk a boltban vagy magyar embert foglalkoztatunk, ha munkaerőre van szükségünk. „Ha a kommunikációs, kulturális és egyéb távolságot nem tudjuk áthidalni, ha nem tudjuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a mindennapi nacionalizmust, és nem valami rendezetlen, rossz szájszagú, radikális tempóban, amitől az embert kiveri a hideg igazából, tehát ha ettől különböző, friss és fiatalos nyelven nem tudjuk megtenni, akkor ezt a csatát nem mi fogjuk megnyerni” - fogalmazott a kormányfő, elismerve: „e tekintetben voltunk a legkevésbé sikeresek”.


A patrióta, nemzeti alapú, mindennapos életösztönök, életvezetési tanácsok, megfontolások, illetve az ez alapján kifejtett vélemények nincsenek jelen a vitákban, de erre a csatatérre is fel kell menni, és nyerni kell

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén.