Orbán: vagy megállapodunk, vagy jön a horvát határzár

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Ha a görögök nem mennek bele a magyar kormányfő javaslatába, a hétvégén lezárják a zöldhatárt Horvátország felé is. Orbán az Európai Tanács ülésétől világos állásfoglalást vár arról, érvényben van-e még a schengeni megállapodás.


„A legfontosabb kérdés a görög határok védelme” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán délután, mikor megérkezett Brüsszelbe, az EU állam- és kormányfőinek rendkívüli, informális ülésére, amelyen a menekültválság lesz a téma. A kormányfő szerint abban az esetben, ha Görögország egymaga nem tudja megvédeni a határait, az EU-tagállamoknak közösen kellene ezt megtenniük.

Ha nem születik ilyen megállapodás, akkor a magyar kormány a hétvégén – ahogy elkészül a kerítés – lezárja a zöldhatárt Horvátország felé. Orbán azt kéri az EU-s partnerektől: támogassák Magyarországot abban, hogy a schengeni megállapodásnak érvényt szerezzen.


Ha pedig nem teszik, akkor mondják meg világosan, hogy Schengennek többé nincs kötelező ereje.

Ebben az esetben a magyar kormány korridort szervez, amelyen keresztül a migránsok eljuthatnak Németországba.

Arra kérdésre, hogy Magyarország befogadja-e a Tanács keddi ülésén született megállapodásban szereplő, rá jutó menekülteket, Orbán azt mondta: ezt majd a magyar parlament megvitatja, illetve beszélnek erről a visegrádi partnerekkel (Csehország, Szlovákia és Lengyelország). Szintén egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: senkit nem hibáztat a helyzetért, főleg nem Németországot, amely szerinte bonyolult helyzetben van. Ezt meg kell érteni, és együtt kell működni – mondta a miniszterelnök.Napok óta próbálom mérsékelni a vitát a tagállamok közt, de elérkeztünk a kritikus pontra, ahol véget kell vetnünk a kölcsönös vádaskodás és félreértéses körforgásának

– mondta a csúcstalálkozó előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Szerinte az európai vezetőknek végre „illúziók és érzelmek nélkül” kell szembenézni azzal, hogy a közel-keleti konfliktusoknak nem lesz vége egyhamar, és potenciális menekültek millióiról kell beszélni.

Tusk szerint a legsürgősebb kérdés, melyre választ kell találni, hogy a tagállamok hogyan nyerhetik vissza az ellenőrzést az EU külső határai fölött. „Máskülönben még beszélni sincs értelme a közös migrációs politikáról” – mondta a Tanács elnöke, aki emellett javaslatot tett arra is, hogy több segítséget kell nyújtani a közel-keleti térségben lévő menekülteknek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán és a Világélelmezési Programon keresztül, több támogatásra van szüksége Törökországnak, Libanonnak, Jordániának, illetve az EU frontállamainak is.

Orbán Viktor korábban, Bajorországban arról beszélt, hogy hat javaslattal érkezik Brüsszelbe. Ezek közt van a görög határőrizet átvétele, egy pénzügyi alap létrehozása, szorosabb együttműködés például Törökországgal, és egy úgynevezett világkontingens, vagyis világszintű rendszer a menekültek elosztására.