Orbán vagy az EU között kell választani az ellenzék szerint

Fotó: MTI / Veres Nándor

-

A pártok reagáltak a kormányfő tusnádfürdői előadására.


Nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja

A Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja – írta Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére reagálva azt írta: a Fidesz kormányzása alatt "nőtt Magyarország kiszolgáltatottsága, megroggyant hagyományos, stabil nemzetközi kapcsolatrendszere és a magyar emberek túlnyomó többsége rosszul járt".

A Fidesz és a rendszerváltás óta hivatalban lévő kormányok a múlt részei, nincs rájuk szüksége a megújuló Magyarországnak – véli Szél, aki szerint az LMP valós alternatívát kínál minden magyar embernek, aki megújulást és "végre tisztességes kormányzást" akar Magyarországon.


Elveszítette kapcsolatát

Orbán teljesen elvesztette kapcsolatát a magyar valósággal, és rabja lett a saját propagandájának – mondta Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A DK-s politikus szerint semmit nem lehetett megtudni a beszédből arról, hogy mik az ország valós problémái, hogy miért megy tönkre az egészségügy és az oktatás, hogy miért Magyarországon az egyik legalacsonyabb a fizetés az unióban.

Szerinte Orbán összeesküvés-elméleteket mondott az unióval kapcsolatban, és olyan szövetségekről beszélt, amelyek az unióval ellentétesek, így felmerülhet, hogy mégis ki akarja vezetni az országot az európai közösségből.

Orbán szerint nem erős ország az, amelyik nem a saját pénzéből él, ehhez képest a kormánya "egy buszmegállót sem" épített az unió pénze nélkül – mondta Nagy-Huszein. Az országnak 2018-ban két választási lehetősége lesz: Orbán Viktor vagy az EU. A DK hisz egy olyan európai egyesült államokban, amelyben Magyarország egyenrangú partnerként tud részt venni – mondta.


Orbán vagy Európa

A 2018-as választások tétje az, hogy Orbánra vagy Európára szavaznak-e a magyarok – írta közleményében Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Magyarország Oroszországhoz vagy Európához akar-e tartozni, továbbá az is, hogy az emberek egy leszakadó, igazságtalan Magyarországra vagy egy egyenlőségre és igazságos épülő jövőre szavaznak.

Orbán célja, hogy szembeállítsa Magyarországot és a magyarokat Európával, ehhez felhasználva a visegrádi négyeket is – véli Botka, aki szerint sikeres Európa nélkül nincsen sikeres Magyarország sem.

A baloldal szerint is meg kell védeni Magyarországot, amelynek legfőbb problémája a történelmi léptékű kivándorlás, amiért Orbán politikája felelős. A magyar történelem egyik legnagyobb exodusa elé nézünk, ha nem sikerül változtatni a Fidesz-KDNP csupán a vagyonosoknak, jómódúaknak kedvező gazdaságpolitikáját – írta Botka.

Az MSZP olyan országot szeretne, ahol nem csak a kiválasztott kevesek, hanem mindenkinek van esély a továbblépésre, ahol nem zárják el a társadalom kétharmada elől a boldogulás lehetőségét – írta az MSZP kormányfőjelöltje. Szerinte ha jövőre minden elégedetlen elmegy szavazni, akkor kormányváltás lesz.


Józan ész helyett rögeszmék

Orbán ismét bebizonyította, hogy tisztességes bérek és nyugdíjak, modern egészségügy és oktatás helyett csak ellenségképet tud adni a népnek – írta közleményében Vona Gábor. A Jobbik elnöke szerint a magyaroknak elegük van az "állandó háborúskodásból, a hatalmi arroganciából, a korrupcióból". Magyarországnak nyugalomra van szüksége, ehhez pedig erős határőrségre, nyugati bérekre, színvonalas egészségügyre és modern oktatásra, de legfőképp tisztességes kormányra, amely "a szocialista helytartók és a fideszes oligarchák" helyett a nép pártján áll – írta.

Szerinte Orbán továbbra sem képes az emberek valódi problémáival foglalkozni, helyette "a saját démonaival küzd". Nem az ország sorsáért, hanem a saját hatalmáért aggódik, ezért bukása szükségszerű, hogy Magyarország "az orbáni rögeszmék" helyett a józan ész útjára léphessen.

A Jobbik, ha kormányra kerül, 2018-tól felszámolja "a rendszerszintűvé vált korrupciót", hogy jusson pénz bérekre, nyugdíjakra, egészségügyre és oktatásra. Magyarország a "fokozódó nemzetközi elszigetelődés" helyett a Jobbik által kiharcolt európai szintű bérunióval egy új, igazságos és szolidáris Európa zászlóvivője les, ahol egyenlő munkáért egyenlő bér jár, és ahol végre mindenki a saját szülőföldjén boldogulhat. Mert csak az az ország lehet sikeres, amelyet nem elhagynak, hanem ahová visszaköltöznek a polgárai – írta Vona.