Orbán ugrasztotta a Kehi-t a civilekre

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Hosszú pereskedés után kiderült: a miniszterelnök személyes utasítására kezdte vizsgálni a Kehi a norvég alapos civileket.


A 444.hu hozta nyilvánosságra, hogy a Társaság a Szabadságjogokért perelte ki a Miniszterelnökségből: ki volt annak a "soron kívüli kormányzati ellenőrzésnek" a megrendelője, ami két évvel ezelőtt zajlott a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civil szervezetekkel szemben.


Most kiderült: a 2014. május 23-án kelt utasítást személyesen Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, a kormányfő utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy soron kívül szálljon rá a civilekre.

A 2014 áprilisában indult nyomozás során két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált a Kehi, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni, a rendőrség 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség. Az Ökotárs Alapítvány és társai elleni hadjárathoz teljes mellszélességgel csatlakozott a teljes kormányzati sajtó is. Az eljárásokban egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.