Orbán túszejtő, az ellenzék csak túlélni akar – tüntettek a civilek

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Szabad a Gazda néven szervezett demonstrációt október 23-án az Új Magyar Köztársaság Egyesület a Nemzeti Múzeum elé. Az Orbán-kormány-ellenes tüntetések civil szervezői szerint a miniszterelnök túszul ejtette Magyarországot, a jelenlegi pártstruktúra felett eljárt az idő, és az oroszok már megint a spájzban vannak.


Az MTI tudósítása szerint nagyjából háromszáz ember gyűlt össze a Nemzeti Múzeum elé, holott a tüntetés Facebook-oldalán korábban még ezer ember jelezte részvételi szándékát.


Vajda Zoltán, az egyesület ügyvivője a demonstráció első felszólalójaként arról beszélt, hogy mozgalmat építenek annak érdekében, hogy Magyarország megszabaduljon „fogva tartójától”, Orbán Viktor miniszterelnöktől. Hazánkat Orbán Viktor túszul ejtette, és Magyarország Stockholm-szindrómában szenved. Rá kell szánnunk magunkat a szabadulásra – hangoztatta. Szerinte az Orbán-rendszernek két tartópillére van: a lopás és a hazudozás.

Abban sem bízhatunk, hogy majd az ellenzéki parlamenti pártok megszabadítanak a „túszejtőtől”, mert ezek mind csak a túlélésre játszanak, szavakban akarják megnyerni a 2018-as választásokat, tettekkel nem. Lényegében lemondtak 2018-ról, cserbenhagyták a választókat, és minden arra mutat, hogy a jelenlegi pártstruktúra felett eljárt az idő – fogalmazott.Lattmann Tamás, az egyesület másik ügyvivője pedig arról beszélt, hogy „az oroszok már megint a spájzban vannak”. Az 1956-os eseményekre utalva azt mondta: ismét oka volt rá valakinek, hogy hívja az oroszokat. Ez az ok végtelenül egyszerű és személyes: „a zsebre tehető milliárdok” – mondta Lattmann. Orbán Viktor és társasága a paksi beruházással évtizedekre adósítja el hazánkat Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és szerinte úgy tűnik, hogy még az Európai Parlamentben is magyar képviselők dolgoznak az orosz hírszerzésnek.


A harmadik ügyvivő Kozák Márton szerint Orbán rezsimjének a megbuktatásához új partnereket kell felkutatni a hagyományos ellenzéken túlról.


A rendezvény kezdetén megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről is.


Az Új Magyar Köztársaság Egyesület az Orbán-ellenes tüntetések civil résztvevőiből alakult a nyáron. Ezek a civilek indították március 15-én a 19+9 kérdésből álló népszavazási kezdeményezést is, ezek voltak az úgynevezett rendszerbontó indítványok. Az egyik ilyen indítvány aláírásgyűjtésének nem rég járt le a határideje, a szükséges 200 ezer aláírásnak kevesebb mint a fele jött össze, de a szervezők szerint ennek ellenére fontos tanulságokat vontak le az akció során.