Orbán további jó munkát kívánt Blatternek

Forrás: AFP / PEDRO UGARTE

-

Bár a világ forrong az ötödjére megválasztott FIFA-elnök körüli korrupciós botrány miatt, Orbán Viktor támogatja Sepp Blattert.


Facebook-oldalán osztotta meg a miniszterelnök a Napi Gazdaság egyik cikkét szombat délelőtt, melyben arról írnak, hogy ismét Joseph Blatter lett a FIFA-elnöke. A cikk fölé csak annyit írt: „További jó munkát, Elnök Úr!”

A cikkben ugyanakkor szerepel Csányi Sándor MLSZ-elnök is egy mondat erejéig, bár gyanítható, hogy Orbán nem rá gondolt a mostani jókívánságával.


Sokan nehezen emésztik meg a történteket

Európában és a világban vegyes fogadtatása volt Blatter újraválasztásának.

A Telegraph arról ír, hogy az angol szövetség bojkottálhatja a következő labdarúgó-világbajnokságot, annyira elégedetlenek ugyanis a FIFA pénteki tisztújító szavazásának eredményével. A voksolás előtt David Cameron angol miniszterelnök is távozásra szólította fel Blattert.

"Egy újabb fekete nap Zürichben. Vesztett a FIFA és az egész futball, továbbá mindenki, aki aggódik ezért a játékért" - értékelt a Luis Figo, aki múlt csütörtökön lépett vissza az elnökjelöltségtől. A korábbi aranylabdás portugál futballista szerint Blatter "ismeri és tolerálja a szervezeten belül zajló korrupciót, de ha valóban nem tudott róla, ahogy azt ő állítja, akkor pedig nem alkalmas a FIFA vezetésére".

Blatter azonban megingathatatlan: egy interjúban közölte, hogy megbocsát az ellene felszólalóknak, de nem felejt. Az agg elnök beolvasott az amerikai igazságügy miniszternek is.


BLATTER, Joseph

A héten kirobbant korrupciós botrányról és Blatter sötét múltjáról ebben a cikkünkben olvashat!

A másik, szintén múlt héten visszalépett elnökjelölt, a holland Michael van Praag szerint a csatát elvesztették a változást akarók, "de a háborúnak még messze nincs vége". Hozzátette, egy demokratikus procedúra után mindig gratulálni kell a győztesnek, de számára ez nehezebb, mint valaha.

"Büszke vagyok arra, hogy az UEFA a változásokat védte és támogatta" - mondta az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, aki megígérte, továbbra is nyomást fog gyakorolni a FIFA-ra a reformok elősegítése érdekében.

Sunil Gulati, az amerikai szövetség első embere csalódottságának adott hangot, de Platinihez hasonlóan kijelentette, folytatni fogja a küzdelmet, hogy jelentős változások induljanak meg a szervezetben.

Oroszországban ugyanakkor elégedettséggel vették tudomásul Blatter győzelmét: Vitalij Mutko sportminiszter igazságosnak nevezte a svájci sportvezető sikerét a demokratikus választáson. Szerinte Blatter "érti a problémákat és tudja az utat ahhoz, hogy fejlődjön a futball". Azt is megjegyezte, más nemzetközi szövetségekhez képest a FIFA átlátható és nyitott.

Afrikában és Ázsiában nagyrészt örömmel fogadták Blatter újraválasztását, de ez nem meglepő, mivel mindkét konföderáció közleményben jelezte, kitart a FIFA-t 1998 óta irányító Blatter mellett a kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány ellenére is.