Orbán tíz százalék alá csökkentené az szja-t a következő négy évben

-

Orbán Viktor miniszterelnök szeretné, ha a mostani kormányzati ciklusban tíz százalék alá csökkenthetnék a személyi jövedelemadót.


Az adócsökkentéshez 4-6 százalékos gazdasági növekedés kell, ami nem lehetetlen - mondta a kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közölte azt is, hogy amíg ők kormányoznak, biztosan kell szektorális különadót fizetni Magyarországon. Az erre a ciklusra szóló legfontosabb személyes elkötelezettségének Orbán Viktor a teljes foglalkoztatottság kialakítását nevezte. Ezzel kapcsolatban jelezte, a következő időszakban nőni fog a kormány közmunkaajánlata.   Az interjúban Orbán a reklámadóról is beszélt (Az erről szóló törvényt szerdán fogadta el a parlament.) A reklámszakma sem maradhat ki a méltányos közteherviselés elvének érvényesítéséből - mondta a miniszterelnök ennek kapcsán.  Szerinte „nem kényszer van, hanem igazság van” - ezt pedig arra a kérdésre válaszolta, hogy milyen gazdasági kényszer indokolta a reklámadó bevezetését. „Be fogunk szedni 9-10 milliárd forintot egy olyan szektortól, amely nagy méretű, és nagyon nagy profittal dolgozik” - fogalmazott a kormányfő.   Bár Orbán az interjúban azt mondta, a reklámadóról egyeztettek a szakmával, erről a szakma minden eddig nyilatkozat szerint nem tud.   A hvg.hu tudósítása szerint Orbán az interjúban szót ejtett arról, hogy Tarlós István lehet a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Ez július elején dőlhet el hivatalosan.


Egy éve emlegetik az egyszámjegyű adót

Orbán Viktor tavaly májusban beszélt először arról, nem lehetetlen az egykulcsos SZJA bevezetése, akkor 9 százalékos kulcsot tartott hosszabb távon elképzelhetőnek, de „még nem vagyunk elég erősek hozzá” - mondta az InfoRádióban. Később ezt az elképzelést többször is megismételte.   November végén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már arról beszélt, három éven belül csökkenhet a személyi jövedelemadó kulcsa.   Jelenleg egykulcsos, 16 százalékos az szja. Orbán legutóbbi nyilatkozata után megnéztük, mit hozhat a 9 százalékos kulcs bevezetése. Akkor Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő, az Ernst and Young igazgatója azt mondta, az egyszázalékos kulcs bevezetése több száz milliárd forintos kiesést okozna a költségvetésben, a plusz bevételt más adók emelésével, kiadáscsökkentéssel vagy e kettő keverékével lehetne előteremteni. „Egy ilyen elgondolás mindenképp feltételezi a különadók további fenntartását.” (Ez bejött, a miniszterelnök most bejelentette, amíg ők kormányoznak, a különadók maradnak.) Vámosi-Nagy akkor azt is mondta, az eleinte átmenetinek beharangozott ágazati különadóknak azonban komoly gazdasági kára van, sok beruházás marad el miatta, munkahelyek szűnnek meg.   Az adó mérséklésével havonta nagyjából 16 ezer forinttal többet vihetnének haza az átlagbért keresők. Értelemszerűen az jár jobban, aki többet keres.