Orbán titkos nemzetközi háttérmegállapodást emlegetett

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A miniszterelnök azt mondta, az EU befogadna 4-500 ezer szír menekültet, csak még nem hozták nyilvánosságra. Szerinte ez a napokban kiderül majd. A németek valóban szorgalmaznak ilyesmit, de csak önkéntes alapon csatlakozhatnak a tervhez a tagállamok.


A javaslat ugyan kikerült a múlt heti EU-Törökország-megegyezésből, de létezik - mondta Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén. Az elképzelést a héten bejelenthetik Berlinben.

Szerinte óriási nyomás lesz Magyarországon és a többi visegrádi tagállamon amiatt, hogy ezeket az embereket nemcsak behozni akarják Európába, hanem rögtön szét is osztani a tagállamok között, „kötelező erővel”.


Mi ezt nem tudjuk elfogadni

- mondta Orbán Viktor. A megállapodás után vasárnap arról beszélt, az egyezség világos garanciát ad Magyarországnak arra, hogy semmilyen kötelező betelepítést nem kell elfogadnia, tehát a magyar szempontokat sikerült érvényesíteni. (Az EU vállalta, hogy több milliárd eurót ad Törökországnak a menekülthelyzet kezelésére és felgyorsítja a csatlakozási tárgyalásokat, cserébe Törökország vállalta, hogy nem engedi tovább a menekülteket.)


Itt az Orbán által emlegetett titkos terv

Az Orbán által emlegetett terv egyáltalán nem titkos, igaz, nem is verték nagydobra. Vasárnap, az EU-Törökörszág csúcstalálkozó napján írta meg a német Frankfurter Allgemaine Zeitung, hogy európai államok egy csoportja szigorúan önkéntes alapon átvenne Törökországtól 400 ezer menekültet, cserébe pedig a törökök garantálnák, hogy további menekülteket nem engednek át. A német kezdeményezésű terv bírja Jean-Claude Juncker bizottsági elnök támogatását is. A „készségesek” vagy „jóindulatú” államok csoportjába tartozik Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Ausztria, Svédország, Finnország és Görögország.

A megállapodás előtt, még pénteken Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, a Törökországgal folytatott tárgyalások eredményeként egymillió ember érkezhet a kontinensre, őket kvóta szerint oszthatják el a tagállamok között, és Magyarországra 15 ezren érkezhetnek közülük.”

Kedden Tuzson Bence azt mondta, a megállapodás részsiker: bár a Törökországból érkező embereket nem kell kötelező kvóta szerint elosztani a tagországok között, a megállapodás nem vonatkozik azokra, akik már az unió területén vannak, és azokra sem, akik illegálisan átlépték az EU határát.


Semmilyen megállapodás sincs arra vonatkozóan, hogy ne érvényesüljön a kvóta a már az Európai Unió területén lévők esetében

- tette hozzá Tuzson Bence. A számokra lefordítva 100 ezer emberből 15 ezer embert kötelezően Magyarországon telepítenének le a „Juncker-képlet” alapján. Megismételte a korábbi miniszterelnöki véleményt, hogy a kötelező szétosztás szétteríti a terrorizmus veszélyét is.

A miniszterelnök most arról is beszélt, abszurd koalíció jött létre az illegális bevándorlás ügyében.


Ez a koalíció az embercsempészek által foglalkoztatottak tízezreinek hálózatából áll, sok milliárdnyi üzleti érdekkel, valamint üzletemberek által fizetett jogvédők csapatából, és az unió egyes vezető politikusaiból.

Ennek eredményeként ma beszállítjuk Európába azokat az embereket, akik vagy arra kényszerültek, vagy arra a döntésre jutottak, hogy elhagyják azt a földet, ami az otthonuk volt - tette hozzá. Orbán Viktor azt mondta, nem arról van szó, hogy nem tudják őket feltartóztatni, hanem „mi magunk szervezzük őket, küldünk járművet értük, és helyezzük hatályon kívül azokat a törvényeket, amelyek normális migránspolitikát tennének lehetővé”.

A miniszterelnök szerint újabb kori népvándorlásról van szó, és a migránsok nem bejönnek, hanem lerohanják Európát.