Orbán: terrortámadásokat készíthetnek elő magyar emberek ellen

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A kormányfő a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a terrorfenyegetés miatt szükség van a tervezett alkotmánymódosításra.


A baloldal nem tekinti igazi veszélynek a terrorveszélyt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett, az ellenzék által elutasított alaptörvény-módosításról péntek reggel a Kossuth Rádióban. A kormányfő szerint Európa további terrorfenyegetettségnek néz elébe, ezért a kontinens minél több országában a kormányok rendelkezésére kellene bocsátani a szükséges eszközöket.

A miniszterelnök szerint a terrorfenyegetettséggel kapcsolatos információk bármikor keletkezhetnek, Magyarország nem tartozik a különösebben terrorfenyegetett országok közé, aminek az az oka, hogy nem engedtük be a migránsokat. (Korábban azt írtuk, hogy konkrét információk vannak arról, hogy terrortámadásokat készítenek elő magyar emberek ellen, de kiderült, hogy a kormányfő csak a lehetőségéről beszélt, nem konkrétumról.)

Arra a kérdésre, hogy a magyar alkotmányban most szereplő különleges jogrendek nem jelentenek-e elegendő eszközt, Orbán Viktor azt felelte: így van, ez a helyzet. Úgy fogalmazott: óvatosan kell eljárni, mert a szabadságjogok fontosak, azokat az indokoltnál jobban nem szabad korlátozni, de „első helyre az emberek biztonságát kell tenni”.