Orbán telefonon tárgyalt az egyre dühösebb osztrák kancellárral

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Telefonon egyeztetett egymással a déli órákban Orbán Viktor és Werner Faymann osztrák kancellár – értesült több forrásból a VS.hu. Ausztriának több kifogása is van a magyar kormány intézkedéseivel szemben.


Úgy tudjuk, az osztrákok azt szerették volna, hogy az Orbán-Faymann megbeszélésre egy korábbi időpontban kerüljön sor, de a magyar miniszterelnök csak azután ért rá, hogy részt vett egy misén a Szent István-bazilikában.


Kormányzati forrásaink pontos részleteket nem árultak el a megbeszélésről, de a téma természetesen a menekültkrízis volt. Megkerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtótitkárát is, de ő is csak annyit válaszolt, hogy a két kormányfő valóban beszélt, a téma a menekültkrízis volt.

Ausztriának ugyanis komoly kifogásai vannak azzal kapcsolatban, ahogy Magyarország a hétvégén kiengedte a menekülteket nyugatra. Faymann az Österreich című lapnak azt nyilatkozta, bár Orbán Viktor biztosította őt, hogy maximum négyezer menekült érkezhet hozzájuk, már több mint tízezren mentek át a határon, miután a magyar hatóságok felhagytak azzal a gyakorlattal, hogy csak a regisztrált, okmányokkal rendelkező menekülteket engedik tovább.


Az osztrák kormány szerint a magyar fél semmilyen együttműködést nem tanúsított


„Magyarország semmilyen információval nem látott el minket, és minimális együttműködésre sem volt hajlandó" – mondta egy osztrák forrásunk is, aki szintén azt állította, magyar részről félrevezették őket a migránsok számát illetően. Amikor pedig az osztrák kormány arra kérte a magyar felet, hogy ha már buszokkal viszik a határra a menekülteket, szállítsák őket tovább Eisenstadtba (Kismarton), mert ott tudnak megállni azok a vonatok, amelyekkel az embereket továbbviszik Bécsbe, Magyarország még erre sem volt hajlandó.

„A magyar kormánnyal ellentétben mi nem akartuk hagyni, hogy a menekültek az esőben gyalogoljanak órákon keresztül (lehetett tudni az időjárás-jelentésből, hogy szombatra virradóra jelentős mértékű csapadék hullhat – a szerk.), ezért küldtünk buszokat a határhoz, de az egész sokkal egyszerűbb lett volna, ha a magyarok hajlandók lettek volna a minimális kooperációra" – mondta forrásunk.

Faymann az Österreichnek azt mondta, a magyarok legcsekélyebb szolidaritást sem mutatnak a menekültkrízis megoldására, ezért az kellene, hogy ennek legyenek bizonyos pénzügyi konzekvenciái. A kancellár azt is bejelentette ugyanakkor, hogy a menekültek beengedése csak ideiglenes intézkedés, és azt előbb-utóbb vissza fogják vonni.