A holland szélsőjobb vezére beugrott egy kávéra Orbánhoz

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Orbán Viktor miniszterelnök „pár hete” találkozott Magyarországon a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt vezérével.


„... elég sokat kirándulunk Magyarországon, és nagyon élvezem. Pár hete Esztergomban jártunk, a bazilikánál, mert még nem láttam azóta, hogy felújították. Másnap Orbán Viktorral is találkoztam.” – olvasható a Geert Wildersszel, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetőjével készült, a pénteki Magyar Időkben megjelent interjúban.
Geert Wilders és pártja az egyik leghangosabb unióellenes politikai tömörülés Európában. Hollandiában a pártok erősorrendjében a negyedik. A pártvezető EU-ellenessége mellett iszlámgyűlöletéről is ismertté vált. Egyebek mellett Hitler Mein Kampfjához hasonlította a Koránt, Mohamedet pedig ördögnek nevezte.


Geert Wilders


Wilders nem titkolt célja, hogy Nagy-Britanniához hasonlóan kivezesse országát az Európai Unióból. Legfőbb érve Brüsszellel szemben, hogy Hollandia túl sokat fizet be az EU közös kasszájába – Magyarország ebből kap a jelenlegi költségvetési ciklusban nagyságrendileg 7 ezer milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást.
Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein szeptember elején kijelentette: sok a hasonlóság Orbán Viktor, Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus, Donald Trump amerikai elnökjelölt, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között. Hozzátette: „Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják”, ami ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz.
Szijjártó Péter külügyminiszter a kritikára reagálva közölte: Zeid Raad al-Husszein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben, illetve eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival „földig rombolta” az emberi jogi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.


Geert Wilders úr beköszönt a miniszterelnökhöz, és kávéztak egyet

- számolt be a VS.hu-nak a találkozóról Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője.