Orbán: Szívre és izomra lesz szükségük a rendőröknek

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A miniszterelnök a próbaidős rendőrök eskütételén beszélt arról, hogy bár a történelem ránk rúgta az ajtót, nekünk jogunk van meghatározni, ki jöhet, és ki nem.


Bár tanulmányaikat még nem fejezték be, a „rendkívüli helyzetre tekintettel” 863 próbaidős rendőr tehette le esküjét Orbán Viktor előtt. A kormányfő hangsúlyozta, hogy „ezeréves államiságunk megkérőjelezhetetlen jogot ad, hogy megvédjük állampolgárainkat és kultúránkat, így jogunk van meghatározni, ki jöhet Magyarországra, és ki nem”.

A próbarendőrök, akik a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kerülnek, azt is hallhatták a miniszterelnöktől, hogy a magyaroknak inkább a rend hiánya tűnik fel, nem a rend maga, de most, „amikor a történelem ránk rúgta az ajtót”, erőfeszítéseket kell tenni, hogy fenntartsuk a rendet.Az egyenruha alatt szív is van, nem csak izom. Mind a kettőre szükségük lesz. Legyenek emberségesek, de megalkuvás nélkül tartassák be a törvényeinket

– fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy a szeptember 15-től életbe lépő szigorításokkal már börtön vagy kiutasítás várhat az illegális határátlépőkre, míg az embercsempészésért olyan súlyos büntetés jár majd , amit igazán megérdemel az, aki mások életével üzletel.

Az eskütétel után a miniszterelnök dicséreteket és jutalmakat adott át a büntetés-végrehajtás, a bevándorlási hivatal és a rendőrség néhány tagjának.