Orbán szerződést módosítana a brüsszelizmus ellen

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

-

A miniszterelnök az EU szükséges reformjáról beszélt, és utalt egy formálódó brit–lengyel–magyar együttműködésre. Orbán Viktor a határőrizet szempontjából lényegében lemondott Görögországról, szerinte az új, megerősített védvonalnak Bulgária és Macedónia déli határán kell húzódnia.


Az európai uniós alapszerződés módosításának szükségességéről beszélt ismét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A „brüsszelizmus” kifejezést használta, ami szerinte lopakodó hatáskörelvonás a nemzetállamoktól. Ma ugyanis, ha felmerül bármilyen probléma az EU-ban, az első reflex az, hogy „azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket” a tagállamoktól. Orbán szerint ezt a „brüsszelizmust” nem lehet orvosolni alapszerződés-módosítás nélkül. A szerződéshez ma senki nem akar hozzányúlni, de Orbán szerint előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz.

David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki tárgyalásáról Orbán azt mondta: a brit fellépésben egy lehetőséget kell látnunk a kontinens megújítására, és a tárgyalások is ebben a szellemben folytak. A britek nem hagyják magukat zavartatni, külső nyomás nélkül élnek, ez a gondolkodás pedig találkozik a magyarokéval, lengyelekével, így itt kialakult egy természetes szövetség is. A szerdai lengyelországi tárgyalásáról a kormányfő kijelentette: Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat. „Több tiszteletet a lengyeleknek, mert megérdemlik” – mondta.

A szilveszteréjszakai, kölni eseményekről Orbán azt mondta: a liberalizmus szembefordult a szabadsággal, és ez az eset is erről szól, amikor azt látjuk, hogy a zaklatásról szóló híreket egyszerűen el akarták hallgatni. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a németek azt mondták az elmúlt napokban, hogy a bevándorlók áradatát lassítani kell.

Egyre másra jönnek a szigorítások Schengenen belül, ami nem jó hír, hiszen egyre inkább zsugorodik a szabadság övezete belül is. Egy sötét jóslat válik valóra: ha nem védjük meg a belső határokat, a szabadság is kisebb lesz. Orbán nem bízik a megígért török intézkedésekben, és szerinte a külső, európai határokat kell ezért erősíteni, egy európai védelmi vonalat kiépíteni Görögország északi határánál. Ehhez Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni.