Orbán szerint nem kell törődni az olasz miniszterelnök fenyegetésével

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

Korábban Matteo Renzi az uniós támogatások elvonásával fenyegetőzött, mire Orbán visszaszólt az olasz miniszterelnöknek: nem kell komolyan venni a szavait, mert könnyen lehet, hogy Renzit leváltják addigra, mire a pénzügyi megvonás szóba kerülhetne.


Orbán Viktort az EUrológus kérdezte meg a brüsszeli sajtótájékoztatóján Matteo Renzi kijelentéséről. Az olasz miniszterelnök ugyanis korábban megfenyegette a visegrádi országokat: ha nem fogadnak be menekülteket, akkor az uniós közös költségvetés legnagyobb részét befizető országok megvonhatják a fejlesztési támogatásokat az EU szegényebb tagállamaitól, így Magyarországtól is.


Orbán azonban azt mondja, egyelőre nincs mitől tartani. A magyar miniszterelnök szerint az Európai Uniónak ma van egy 2013–2020 közötti költségvetése, amely egy rögzített költségvetés. Ahhoz egyhangúság nélkül hozzányúlni nem lehet. „Tehát, ha van is valakinek olyan szándéka, hogy összefüggést teremtsen a bevándorlás kérdése és az uniós költségvetés között, habár az európai uniós jog ilyen összefüggést nem ismer, [...] az majd 2020 után lenne lehetséges” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a szakmájában meg kell becsülni a következő napot is, amit az ember megér a hivatalában.Óvatosan kell hát bánni az olyan ígéretekkel, hogy mit vállaljon az ember 2020 utánra – szögezte le.