Orbán szerint helyes és igazságos a választási rendszer

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A kormányfő szerint a következő évek a nemzetépítésről szólnak, a Kárpát-medence a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének tere.


Erős anyaország nélkül nem lehetne sikeres külhoni politikát sem folytatni – mondta Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén. Az anyaország azonban megerősödött – mondta a kormányfő, aki szerint ezért az egész Kárpát-medencét lefedő oktatási hálózatot és "szellemi erőtereket" tudtak kialakítani.

"Összefoltoztuk a nemzet szanaszét hasogatott szövetét" – mondta Orbán. Szerinte örömteli, hogy konszenzus van olyan fontos kérdésekben, mint például a külhoni magyarok állampolgársága, szavazati joga és autonómiatörekvései.

Az a cél, hogy minden magyar, aki közjogilag is a magyar közösség részévé akar válni, megtalálja ennek lehetőségét – mondta Orbán.


Erősek legyenek

A miniszterelnök szerint a Kárpát-medencében megerősödött és versenyképessé vált a gondolat, hogy a közép-európai népek abban érdekeltek, hogy mindannyian erősek legyenek. A magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Ukrajna, és velük Magyarország szintén erős országként gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki. A környező országokban – vérmérséklettől függően – be- illetve elfogadták a határon átnyúló gazdasági fejlesztési programokat.

A kormányfő nagyon komoly nemzeti teljesítménynek tartja a migrációs hullám megállítását a déli határoknál. Külön köszönetet mondott a délvidéki magyaroknak, mert ott kellett kerítést építeni, ahol egyáltalán nem akartak.


A kiteljesedés tere

Az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni – mondta Orbán. A kormányfő felidézte közelmúltbeli kolozsvári szavait: "a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják". A Máért plenáris ülésén most azt mondta: ez egy kormányzati szándékot kifejező mondat, a Kárpát-medencére ugyanis úgy tekintenek, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének terére.

Az új ukrán oktatási törvényről azt mondta: a magyar kormány nem fog kihátrálni abból az álláspontból, amely szerint a kisebbségi jogokból nem lehet visszalépni. A magyar kormány azt kéri, hogy ezt az ukrán fél is lássa be.


Különböző helyzet

Erkölcsileg helyes és igazságos a jelenlegi választási rendszer – mondta Orbán. Szerinte a magyarországi magyarok szempontjából a mostani elrendezés helyes és igazságos, jól képezi le a valóságot: "egy nemzethez tartozunk, de különböző helyzetben vagyunk". Ezért választották azt a megoldást, hogy a magyarországi magyarok két szavazatot adnak le, a határon túliak pedig egyet. Ezen nem kívánnak változtatni, s aki ezt támadja, számíthat arra, hogy visszautasítják.

A miniszterelnök arra biztatta a külhoni magyarságot, hogy minél többen vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe és vegyenek részt a szavazáson. Egyúttal azt kérte a külhoni magyarság politikai vezetőitől, biztassák erre közösségüket.